WRC Croatia 2021 – un amalgam de succese si ghinioane pentru Raul Badiu

Ghinion pentru Raul Badiu in etapa de Junior WRC din Croatia

Sezonul 2021 al Campionatului Mondial de Raliuri pentru Juniori a debutat la finalul lunii aprilie cu Raliul Croatiei, o cursa pe asfalt cu multe provocari pentru echipaje. Anul competitional a fost astfel deschis cu o cursa dificila, complet noua pentru toti participantii, unde duelul pentru victorie a fost mai strans ca niciodata. Romania a fost reprezentata in cadrul Junior WRC, competitie dedicata pilotilor cu varsta mai mica de 29 de ani, de echipajul sibian Raul Badiu – Rares Fetean.

Participantii din Campionatul Mondial de Raliuri pentru Juniori concureaza pe masini egale, pregatite de start de catre M-Sport Polonia. Modelul Ford Fiesta Rally4 este construit dupa cele mai inalte standarde ale Federatiei Internationale ale Automobilului si furnizeaza aproximativ 220 de cai putere. In 2021, opt echipaje se dueleaza pentru marele premiu oferit invingatorului la finalul celor sase etape din calendar: o masina Ford Fiesta Rally2, anvelope si inscriere pentru curse din urmatorul sezon. 

Asemenea altor 7 echipaje valoroase inscrise in campionatul juniorilor, Raul si Rares s-au aliniat la startul cursei cu incredere si speranta unui rezultat bun. Desi traseul de concurs s-a dovedit mai dificil decat asteptarile initiale, cei doi s-au adaptat excelent la provocare, demonstrand ca pot fi printre cei mai rapizi si ca pot stabili ritmul de referinta intr-o competitie a juniorilor mai puternica decat in sezoanele precedente. 

Echipajul roman a debutat excelent in sezonul 2021 al Campionatului Mondial de Raliuri pentru Juniori, cu cel mai bun timp la sesiunea de teste premergatoare raliului din Croatia. Apoi, cei doi sibieni au pornit in forta pe prima proba a raliului, pe care s-au impus cu un avans de 1,8 secunde. Dupa un parcurs precaut pe a doua proba, una dificila, unde orice greseala ar fi costat scump, echipajul a obtinut a doua victorie de proba, stabilind timpul de referinta pe PS3, cu 3,7 secunde in fata competitorilor. Astfel, prima bucla a raliului se incheia cu Badiu si Fetean pe locul secund in clasamentul Junior WRC, la mai putin de 9 secunde diferenta fata de lider. 

Raul Badiu

A doua parcurgere a probelor speciale de vineri a adus insa primele probleme pentru echipaj: pierderea servodirectiei a insemnat peste 18 secunde pierdute, ca mai apoi ghinionul sa coboare romanii in clasament din cauza altei probleme tehnice. Cedarea turbinei Fordului Fiesta Rally4 a fortat echipajul sa parcurga doua probe speciale la pas, cu o pierdere de 2 minute si de sase locuri in clasamentul provizoriu. 

Am inceput excelent in acest debut de sezon, dar am avut ghinion. Ritmul si viteza noastra au fost peste ale adversarilor, iar increderea mai mare ca niciodata. Am pornit cu dorinta de a ne lupta pentru victorii pe fiecare proba si pentru victorie, dar problemele tehnice ne-au impiedicat sa ne aratam adevaratul potential„, a spus Raul Badiu dupa prima zi de concurs a Raliului Croatiei

In a doua zi de concurs, Raul si Rares au pornit cu dorinta de a recupera o parte din timpul pierdut si de a obtine noi victorii de probe speciale, care ar fi insumat puncte suplimentare. Din nefericire, desi ritmul era unul foarte bun pe PS9, o usoara iesire in decor a adus daune masinii de concurs, iar cei doi au fost nevoiti sa se retraga temporar din competitie.

In ciuda faptului ca minutele pierdute au spulberat orice sansa la un rezultat bun, echipa de asistenta a remediat problemele, iar echipajul s-a aliniat la start si duminica, in ultima zi de cursa. In continuare, cei doi au intampinat alte probleme tehnice, de aceasta data la sistemul de franare, pe care au fost nevoiti sa le remedieze singuri. Cu toate acestea, Raul si Rares au reusit sa incheie Raliul Croatiei cu o victorie de proba pe Power Stage, ultima speciala a competitiei, demonstrand ritmul rapid de care sunt capabili. 

Raul Badiu

Desi timpul pierdut i-a costat pe cei doi un podium la prima etapa din Junior WRC 2021, terminand cursa pe locul opt, Raul Badiu si Rares au insumat trei victorii din cele sase probe pe care le-au parcurs fara probleme. Echipajul a dovedit inca o data ca, in lipsa unor probleme tehnice, se poate ridica la un nivel competitional inalt si lupta pentru victoria in etapele Campionatului Mondial de Raliuri pentru Juniori. 

Am plecat din Croatia cu o usoara dezamagire, stiind ca problemele tehnice ne-au impiedicat sa obtinem un rezultat bun. Totusi, ne pastram optimismul cand ne gandim la viteza pe care am avut-o si la faptul ca ne-am luptat pentru victorie atunci cand totul a mers conform asteptarilor. Acum muncim intens pentru pregatirea urmatoarei curse, Raliul Portugaliei, pentru care avem nevoie de o completare a bugetului pentru a fi prezenti ” a incheiat Raul Badiu. 

Participarea echipajului Raul Badiu & Rares Fetean in cadrul Junior WRC 2021 este posibila cu sprijinul sponsorilor Ion Mos, Renomia SRBA Insurance Broker, ELTA90 Medical Research, Smart ID Dynamics, Omniasig, Vectrum Solutions, Lukamet si cu sustinerea Ministerului Tineretului si Sportului, Federatiei Romane de Automobilism Sportiv si Automobil Clubul Roman.

Credit foto: Bogdan Barabas, RallyCow & Attila Szabo.

Recomandari pentru tine!