Traditia vitezei in coasta de pe Gutai continua

Digiqole Ad

Trofeul National Masters de viteza in coasta reintra in actiune in perioada 25-27 august, atunci cand este programata etapa maramureseana – Trofeul Baia Mare – pe serpentinele Gutaiului emblematic, cunoscut si sub denumirea de „Iadul Verde” datorita arborilor trainici ce „imbratiseaza” zecile de viraje ale traseului de concurs

Sezonul noului Trofeu National Masters continua la sfarsitul lunii august in pofida neclaritatilor din ultima perioada. Desi s-a aflat sub semnul incertitudinii pana mai acum cateva zile, mult-indragita etapa baimareana ramane in picioare gratie efortului depus de Federatia Romana de Automobilism Sportiv – prin Consiliul Federal si Comisia Nationala de Viteza in Coasta. Dupa ample consultari cu autoritatile locale – anume Consiliul Judetean Maramures, Primaria Municipiului Baia Mare respectiv Primaria Orasului Baia Sprie – a reiesit un interes urias din partea acestora – motiv pentru care simfonia motoarelor nu va disparea de pe Pasul Gutai.

Raspunsul la intrebarea „Care a fost inceputul etapei ce avea sa devina traditie in sportul cu motor romanesc?” ne intoarce in timp, mai exact pana in 1973. La acel moment, competitia de pe Gutai devenea componenta a calendarului din Campionatul National de viteza in coasta, fiind chiar etapa de debut a sezonului respectiv. O enigma! Asta a fost Trofeul Baia Mare pentru cei mai multi piloti ai acelor vremuri, si totusi, posibil chiar acest fapt a influentat prezenta la start a peste 60 de piloti. Printre ei, s-au numarat Laurentiu Borbely – castigator al primei editii, Marin Dumitrescu – venit pe pozitia secunda la numai o zecime in spatele clujeanului, precum si Nicolae Leu, Constantin Pescaru, Doru Stanciu, Flaviu Bran-Baliban sau localnicul Victor Nicoara – cel ce de-a lungul perioadei de glorie al anilor ‘70-’80 a devenit „stapan” pe traseul de pe Gutai.

Editiile au alternat – avand perioade mai scurte sau indelungate de pauza – insa in 2020 pasiunea pentru sportul cu motor a facut ca Ionut Pirvu prin clubul XPO Racing sa readuca in prim-plan competitia baimareana. „Regele” vitezei in coasta din acel sezon, pe numele sau Emil Nestor a fost incoronat drept rege si pe traseul de la Baia Sprie, acesta detinand si acum recordul pe cei 5200 metri – 2:52,223 sec. Pe „urmele” victoriei sale au pasit in anii urmatori Silviu Dumitrescu – invingatorul editiei din 2021, respectiv Jerome France – castigator in sezonul 2022 la doar a doua prezenta in nationalul de viteza in coasta.

Editia din acest an a Trofeului Baia Mare se va desfasura in perioada 25-27 August, cu Start Festiv si Festivitate de premiere in centrul istoric al municipiului Baia Mare. Actiunea automobilistica se muta la Baia Sprie in zilele de sambata si duminica, fiind programate cate patru manse competitionale in ambele zile: doua de recunoastere si doua de antrenament in ziua de sambata, respectiv alte doua de recunoastere si cele doua decisive – de concurs, pentru ziua de duminica.

Organizat sub egida Federatiei Romane de Automobilism Sportiv, Trofeul Baia Mare se bucura de sustinerea autoritatilor locale – Consiliul Judetean Maramures, Primaria municipiului Baia Mare, Primaria orasului Baia Sprie si compania Vital. Avem convingerea ca in timpul ce ne desparte de etapa baimareana, dar si faptul ca, competitia de pe Gutai are continuitate, se vor alatura evenimentului si alti parteneri locali in vederea celei mai bune organizari – totul in favoarea sportului cu motor, a sportivilor ce vor fi prezenti la start, precum si a intregului Maramures.

Foto – Catalin Stoia

Recomandari pentru tine!