Saood Variawa castiga etapa 3 din Dakar 2025

Marian

Saood Variawa si Francois Cazalet au revenit dupa accidentul de luni, obtinand o victorie palpitanta in etapa a treia si devenind cei mai tineri castigatori de etapa din clasa Ultimate.

Performanta echipei si a tehnicienilor de la TGR SA a fost remarcabila, acestia lucrand toata noaptea pentru a repara Hilux-ul avariat, astfel incat sa fie gata pentru startul etapei de marti dimineata.

Cei doi, in varsta de 19 ani, de la Toyota Gazoo Racing South Africa, au inceput etapa din pozitia 29 si au reusit sa obtina al saptelea cel mai bun timp la primul punct de control, dupa 36 km, in ciuda conditiilor dificile de praf. In urmatorii 100 km, Variawa a avansat pe locul doi, iar la finalul etapei a reusit sa-l depaseasca pe Gurlein Chicherit si pe Alex Winocq, cu 33 de secunde.

Am avut un moment mai putin placut ieri, un incident nefericit cu Giniel, dar, cu toate acestea, aceasta este o revenire buna”, a declarat Variawa.

In prima parte a competitiei, primele sapte echipe au fost in aceeasi minuta, iar lupta intensa a continuat cu primele patru, apoi cu primele trei echipe, care au ramas in aceeasi minuta pana la final.

Variawa si Seth Quintero/Dennis Zenz au alternat intre locurile doi si trei pe parcursul etapei, tanarul american incheind in cele din urma pe locul trei cu Toyota Gazoo Racing Hilux, la un minut si 48 de secunde distanta de timpul castigator.

Gregoire de Mevius/Mathieu Baumel au adus X-Raid Mini JCW pe locul patru, urmati de Mini-ul cu motor diesel al lui Joao Ferreira/Filipe Palmeiro, cei doi colegi de echipa fiind despartiti de 80 de secunde.

Nasser Al-Attiyah/Edouard Boulanger au terminat pe locul sase, la putin peste 3 minute si jumatate de lider. Coechipierul sau, de noua ori campion mondial la raliuri, Sebastian Loeb, a avut un incident la kilometrul 12, dar a continuat, oprindu-se din nou la km 69, insa a reusit sa continue si a ajuns la linia de sosire la 1:03’20’’ dupa Variawa.

Nu a fost ziua pe care ne-o dorim. Am pierdut o ora si am avut senzatia ca suntem in ‘apa pana la gat’… Dar asta este, trebuie sa continuam. Vom continua sa concuram si vom vedea, chiar daca castigarea raliului incepe sa para complicata”, a fost comentariul modest al lui Loeb la final.

Din pacate, FIA a decis ca si in cazul lui Carlos Sainz, ca modelul Dacia Sandriders nu mai respecta cerintele si normele de siguranta dupa rasturnarea violenta lui Loeb, astfel ca s-a deciz abandonuk echipajului.

Mattias Ekstrom/Emil Bergkvist a fost liderul echipei Ford, terminand pe locul sapte, dupa ce initial au fost in primele doua locuri in primele 70 de kilometri. O pana le-a oprit avansul intr-o oarecare masura.

Mathieu Serradori si Loic Minaudier au mentinut steagul Century Racing sus, terminand pe locul opt in clasamentul general cu CR-7, la cinci minute de lideri.

Lucas Moraes si Armand Monleon de la Toyota Gazoo au adus Hilux-ul lor pe locul noua, inaintea echipajului TGRSA format din Giniel de Villiers si Dirk von Zietzewitz, o performanta remarcabila avand in vedere starea in care a ajuns masina lor dupa etapa de 48 de ore.

Guy Botterill si Dennis Murphy, care au inceput etapa de pe locul 141, au depasit zeci de camioane, SSV-uri si rivali din Ultimate, terminand pe locul 11 in clasa Ultimate si pe locul 50 pe traseu.

Liderii de la general al Dakar-ului, Henk Lategan si Brett Cummings au mentinut un ritm constant, dar au avut probleme cu sistemul de navigatie la inceputul etapei, neavand cum sa informeze masinile din fata ca se afla aproape de ele. Desi au terminat pe locul 12, la 7 minute si jumatate in urma colegilor lor de echipa, au un avans de 7 minute si 17 secunde fata de Al-Attiyah in clasamentul general.

Yazeed al Rajhi, castigator al etapei maraton de 48 de ore, a incheiat competitia pe locul 17 in clasamentul general, coborand pe pozitia a patra in ierarhia generala.