Dakar 2023- Stage 5: Al-Attiyah triumfa si isi mareste avantajul

Pilotul echipei Toyota Gazoo Racing, Nasse Al-Attiyah a fost furios pe modificarea care reglementeaza echilibrul performantei care ofera masinilor din clasa T1.U care utilizeaza energii regenerabile, efectiv principalii rivali Audi, 8 kW suplimentari, care echivaleaza cu 11 CP inaintea etapei de joi, afirmand ca „ar ucide cursa mai devreme”.

Etapa de 373 km presarati cu nisip si dune, cea de-a doua bucla in jurul lui Ha’il, campioanul editiei de anul trecut a Raliului Dakar a reusit sa se apare de atacurile duo-ului Audi, Stephane Peterhansel si Carlos Sainz Sr. si a castigat etapa de joi cu 1 minut si 57 de secunde in fata lui Sainz, care termina pe doi.

Dupa o lupta acerba pentru prima pozitie, Peterhansel a condus la inceputul cursei, dar Al-Attiyah a atacat la mijloc si a preluat stafeta la punctul de control de la kilometrul 234.

De acolo, Al-Attiyah si-a tot marit avantajul pana la final, devansadu-l pe Sainz si Peterhansel, dar lupta l-a pierdut pe Sebastien Loeb la aproximativ 18 kilometri de finalul probei, cand pilotul Bahrain Raid Xtreme a rasturnat masina, ceea ce a costat timp pentru el, peste un sfert de ora  a pierdut in timp ce incerca sa plece din nou.

Al-Attiyah a castigat in mod corespunzator victoria de etapa in fata perechii Audi Sainz si Peterhansel, iar Yazeed Al-Rajhi de la Overdrive nu a reusit sa tina ritmul din fata, terminand pe locul patru, la aproape noua minute in spatele liderului.

Cu Attiyah extinzandu-si avantajul general la 22 mminute si 36 secunde, Peterhansel a urcat pe locul doi, avand un avans de peste patru minute in fata lui Al-Rajhi care cade pe pozitia a treia la general.

Henk Lategan de la Toyota ramane pe locul cinci la general, dupa ce a terminat etapa a cincea pe aceeasi pozitie, dar se afla la aproape o ora de coechipierul si liderul Al-Attiyah in clasamentul general.

Debutntul Lucas Moraes si-a mentinut, de asemenea, parcursul stralucitor al evenimentului, pastrand locul sase, castigand peste 3 minute in fata lui Giniel de Villiers de la Toyota, care ramane pe locul sapte.

Mattias Ekstrom si-a pastrat locul al optulea cu Audi, in ciuda faptului ca a pierdut peste 45 de minute, in timp ce Martin Prokop a indurat si el o etapa grea pierzand timp, dar ramane pe locul noua in general.

Romain Dumas a ajuns pe locul 10 cu modelul Rebellion, deoarece Erik van Loon de la Overdrive a suferit o problema tehnica la kilometrul 138 si a pierdut destul de mult timp.

Recomandari pentru tine!