Raul Badiu si Gabriel Lazar pregatiti din nou pentru Junior WRC

In orice sport de performanta, rezultatele si titlurile, mai ales la nivel mondial, se obtin cu mult talent, dar si cu foarte multa munca si determinare. Cu mii de sportivi valorosi si rapizi, raliurile reprezinta una dintre ramurile cele mai dificile ale motorsportului, unde duelurile pentru un titlu national sau mondial sunt aprige, necesitand o sumedenie de calitati. Concentrarea, viteza de reactie, adaptarea rapida la orice situatie, procesarea numeroaselor informatii, experienta de-a lungul anilor competitionali, curajul si determinarea sunt doar cateva dintre valorile pe care un pilot trebuie sa le aiba pentru a se detasa din multimea de sportivi dornici de victorie si succes.

Dupa mai multi ani in care si-a demonstrat calitatile si viteza pe probele speciale din Romania, Raul Badiu a facut in 2019 cel mai important pas al carierei sale – participarea in Campionatul Mondial de Raliuri pentru Juniori, principala competitie dedicata pilotilor sub 30 de ani. Cu o adaptare rapida pe suprafetele diverse de concurs si in duelurile stranse pentru podium, Raul si copilotul sau, Gabriel Lazar, au reusit un parcurs foarte bun in sezonul trecut, reusind sa acumuleze experienta necesara pentru lupta in varful clasamentului. Din pacate, sezonul echipajului roman a fost incheiat prematur in 2019 din cauza unei violente iesiri in decor, in urma careia sibianul Badiu a avut nevoie de recuperare pe durata unei perioade de cateva saptamani.

Cu patru participari in sezonul trecut in Campionatul Mondial de Raliuri pentru Juniori, Raul a descris anul sau in masina de concurs: ”JWRC 2019 a fost un sezon de acumulare, iar ce am dobandit in doar un an depaseste cu mult informatiile acumulate in 7 sezoane precedente de competitii interne. Rezultatele au fost in plan secund, dar cu toate acestea am reusit numeroase prestatii promitatoare care ne dau incredere ca in acest sezon putem avea evolutii foarte bune. Plecam la prima etapa din 2020, in Suedia, increzatori si mai pregatiti ca oricand.”

Raul Badiu si Gabriel Lazar vor lua startul in Campionatul Mondial de Raliuri pentru Juniori si in 2020, sezon in care cele cinci etape programate vor reprezenta provocari diferite si interesante. La bordul aceluiasi model Ford Fiesta R2T cu care au ”alergat” si in 2019, Raul si Gabi au planuri mari pentru acest an competitional in lupta pentru titlul mondial dedicat juniorilor, cel care aduce cu sine o serie de premii substantiale: un Ford Fiesta R5 si acoperirea cheltuielilor pentru participari in 2021.

Desi a suferit modificari dupa anularea Rally Chile, calendarul Junior WRC 2020 este unul asemanator cu cel din sezonul trecut, un plus pentru Raul Badiu si Gabriel Lazar, echipajul concurand deja pe majoritatea probelor speciale. Sezonul este deschis de competitia de pe zapada si gheata din Suedia (13-16 februarie), unul dintre cele mai rapide raliuri ale anului si probabil cel mai special datorita conditiilor unice, care va avea parte in acest an de o ruta redusa din cauza lipsei zapezii. Italia este gazda celui de-al doilea raliu JuniorWRC din 2020, Raliul Sardiniei (4-7 iunie) fiind competitia pe macadam unde Raul si Gabriel au fost foarte aproape de podium in 2019. Luna august va purta echipajele in Finlanda (6-9 august) pentru cel mai rapid raliu al sezonului, desfasurat pe celebrele probe de macadam din Scandinavia, unde Badiu si Lazar s-au aflat in lupta pentru podium in sezonul trecut.

O etapa noua in calendar in 2020, Raliul Germaniei (15-18 octombrie) va reprezenta o provocare in care precizia si constanta vor fi foarte importante, combinatia de drumuri inguste si serpuite printre zonele viticole si cele rapide din zone militare vor genera lupte surprinzatoare pe probele speciale, ca mai apoi sezonul sa se incheie cu etapa dificila din Marea Britanie. Cu drumuri rapide pe un macadam alunecos, Wales Rally (29 octombrie – 1 noiembrie) va incheia un sezon care va purta echipajele din Junior WRC pe toate suprafetele, in toate anotimpurile, de la temperaturi negative pana la zilele calduroase din Italia, dar si pe probe tehnice sau de viteza, intr-o inglobare perfecta de conditii excelente pentru experienta juniorilor. 

„Calendarul 2020 este unul complex, urmand a fi pusi la incercare pe toate suprafetele: zapada, macadam dur, macadam rapid cu saritori, asfalt si noroi. Imi plac provocarile, astfel incat abia astept sa infrunt probele speciale din acest an. Colaborarea cu Gabi a mers excelent, masina ne place mult din toate punctele de vedere, iar experienta din trecut o luam cu noi pe probe. Este necesar in continuare sa efectuam cat mai multe sesiuni de teste si sa participam la cat mai multe competitii, astfel incat sa avem o pregatire care sa ne permita sa obtinem rezultate de care sustinatorii nostri sa fie mandri ca reprezentam Romania. Alaturi de rezultatul sportiv, completarea bugetului de participare si de pregatire reprezinta un obiectiv principal si esential, astfel incat muncim in fiecare zi si propunem o multime de oportunitati atractive celor pasionati si interesati sa faca parte din acest proiect.” a continuat pilotul Badiu despre planurile pentru 2020.

 

Cu o saptamana ramasa pana la debutul sezonului 2020, Raul si Gabriel vor efectua o sesiune de teste in Norvegia pentru a pregati primul raliu al anului, cel din Suedia, care se va desfasura pe zapada si gheata. Pe langa antrenamentele din masina de concurs, echipajul are parte de o atentie speciala din partea expertilor de la Institutul National de Cercetare pentru Sport, beneficiind de programe pentru dezvoltare fizica si psihica, astfel incat cei doi sa obtina maximul in timpul competitiilor. Antrenamentele si testele reprezinta un factor vital in acest an competitional, fiind calea prin care echipajul poate fi mai rapid in curse si poate avea ritmul dorit si necesar pe probele speciale. Insa, pentru toate acestea este nevoie de un buget care sa acopere cheltuielile de participare la cat mai multe sesiuni de teste, aspect la care Raul si Gabi lucreaza intens in prezent, echipajul avand nevoie de sprijin in proiectul Junior WRC 2020.

 

”Ma bucura si onoreaza faptul ca avem in continuare sustinerea partenerilor din anii trecuti, chiar mai mult, incepem anul 2020 alaturi de noi parteneri care cred in proiectul nostru de participare in Campionatul Mondial de Raliuri. Este foarte important faptul ca s-a inteles ca performanta se construieste de-a lungul mai multor sezoane, mai ales la cel mai inalt nivel competitional din WRC, acolo unde experienta se poate dobandi doar prin participare.” a mentionat Raul despre partenerii care i-au fost alaturi pe parcursul sezoanelor.

 

Campania Junior World Rally Championship 2020 a echipajului Raul Badiu & Gabriel Lazar este posibila multumita partenerilor Ion Mos, Smart ID Dynamics, Omniasig, Renomia SRBA Insurance Brokers, Lukamet, Porkprod, Filsam, Elta 90 Medical Research, Tano Prod, si partenerilor tehnici: Federatia Romana de Automobilism Sportiv, Aerotravel Lufthansa City Center, P1 Racewear, Institutul National de Cercetare pentru Sport, Automobil Clubul Roman, OsirioMediaProduction, Mediatech Services.

Recomandari pentru tine!