DAKAR 2022, ETAPA 11: Sainz cel mai rapid, AL-ATTIYAH aproape de victorie

epantofi.ro

Carlos Sainz a obtinut inca o victorie de etapa pentru Audi in penultima zi a Raliului Dakar, in timp ce Nasser Al-Attiyah si-a consolidat conducerea clasamentului general cu locul opt.

Sainz nu a fost niciodata amenintat in bucla de 346 km de langa Bisha, de cand a preluat conducerea la al treilea punct de control de la Lucio Alvarez de la Overdrive, spaniolul abordand cu succes dunele moi spre sfarsitul etapei in drum spre o victorie confortabila de 2m04s.

Aceasta a fost a doua victorie de etapa a lui Sainz in Dakar din acest an si a patra pentru noul competitor hibrid RS Q e-tron de la Audi.

Rezultatul a marcat continuarea cursei puternice a Audi in a doua saptamana a raliului, producatorul german castigand acum trei din cele cinci etape din ziua de odihna de sambata – toti cei trei piloti ai sai obtinand o victorie fiecare.

Fostul coechipier al lui Sainz, Sebastien Loeb, a devenit cel mai apropiat rival al sau la sfarsitul zilei, francezul facand o alta performanta solida in BRX condus de Prodrive pentru a termina pe locul al doilea.

Loeb a castigat cu putin peste patru minute in fata principalului rival Al-Attiyah, care a avut o cursa modesta pana pe locul opt in Toyota Hilux – la doua locuri in spatele coechipierului Giniel de Villiers.

Cu toate acestea, acest lucru il lasa pe pilotul din Qatar cu un avantaj urias de 28m19, indreptandu-se vineri spre scurta etapa finala la Jeddah, punandu-l intr-o pozitie privilegiata pentru a castiga o a patra victorie la Dakar.

Al-Attiyah si Toyota au castigat ultima data impreuna la Dakar in 2019, ultimul an in care raliul a vizitat America de Sud inainte de a incepe epoca sa actuala in Arabia Saudita.

In spatele castigatorului etapei Sainz si Loeb, locul doi, Alvarez a terminat cu putin mai mult de trei minute de ritm pe locul trei, cu Mattias Ekstrom (Audi) si Nani Roma (Prodrive) nu departe in al patrulea si, respectiv, al cincilea.

Stephane Peterhansel a pierdut sase minute in cursul zilei si a incheiat etapa cu aproximativ aceeasi marja fata de coechipierul Sainz, ajungand pe locul sapte in spatele lui de Villiers.

In clasamentul general, pilotul saudit Yazeed Al Rajhi a pierdut peste o ora in spatele lui Al-Attiyah pe locul al treilea, in timp ce o iesire grea pentru pilotul X-raid Mini, Jakub Przygonski, i-a ridicat pe Orlando Terranova (Prodrive) si pe de Villiers pe locurile patru si, respectiv, cinci.

Ekstrom urca pe locul noua la general, ajutat de o zi dificila pentru un alt pilot de raid X Sebastian Halpern.

Actualizare: Loeb a fost lovit cu o penalizare de cinci minute pentru depasirea vitezei in etapa 11, impingand diferenta fata de Al-Attiyah inapoi cu pana la 33 de minute.

 

sursa articol: IOANA MARCU / gp24.ro

Recomandari pentru tine!