Bogdan Vrabie si Levente Csegzy sunt campionii Cupei Suzuki 2019

Pe rand, incepand cu luna mai, judetele Arges, Arad, Bacau, Harghita, Sibiu, Iasi, Cluj si Brasov au fost gazdele Cupei Suzuki, de-a lungul a opt curse lungi si dificile in Campionatul National de Raliuri. Cu etape pe asfalt sau macadam, pe vreme insorita sau ploioasa, cu rezultate de exceptie sau abandonuri cu dezamagiri, sezonul 2019 a fost unul plin in cupa monomarca unde 10 echipaje au luat startul de-a lungul anului competitional pe modele Swift Sport.

Ultima competitie a sezonului s-a desfasurat la Brasov, pe probe speciale noi de macadam, acolo unde duritatea probei lungi, ”Sacele”, complexitatea specialei ”Glejarie” si surprizele de pe ”Paltin” au reprezentat adevarate provocari pentru cele sapte echipaje care au luat startul in Cupa Suzuki. Desigur, cea mai importanta lupta a fost cea pentru titlul cupei monomarca, intre echipajele Danut Budai/Lucian Budai si Bogdan Vrabie/Levente Csegzy, dar duelurile dintre celelalte echipaje nu erau de ignorat, cu surprize pana la finalul cursei.

Pe prima proba speciala, in lungime de 23 de kilometri, echipajul Budai incepe cu o victorie si cu peste 15 secunde in fata echipajului Vrabie/Csegzy. Cei doi au fost urmati de Bogdan Talasman si Andrei Mitrasca, care au obtinut al treilea timp pe PS1. Pe a doua proba de vineri, cu o rasucire pentru Danut si Lucian, Bogdan si Levente obtin cel mai bun timp si reduc diferenta in clasamentul provizoriu, ca mai apoi, cu un timp excelent pe superspeciala din zona Colina din Brasov, echipajul Vrabie/Csegzy ajunge la doar 3,5 secunde de lider. Astfel, la finalul primei zile de concurs, Danut si Lucian Budai erau primii, urmati de Bogdan Vrabie si Levente Csegzy pe locul secund si Bogdan Talasman & Andrei Mitrasca pe ultima treapta a podiumului.

Ziua de sambata incepe cu un ritm nebunesc in Cupa Suzuki: echipajele Budai/Budai si Vrabie/Csegzy se lupta de la egal la egal si arata o viteza de invidiat, in timp ce Alex Ardelean si Horatiu Baltador ridica ritmul si reusesc al treilea timp pe proba, urcand pe podiumul provizoriu al cupei monomarca. A cincea proba a Tess Rally 2019 aduce si surpriza – Danut Budai si Lucian Budai abandoneaza cu probleme la cutia de viteze si predau conducerea lui Bogdan Vrabie si Levente Csegzy, care reduc ritmul pentru a-si conserva victoria. Astfel, Talasman si Mitrasca obtin doua victorii pe cele trei probe ramase de disputat, intr-o lupta frumoasa cu Ardelean si Baltador pentru locul secund.

La finalul Tess Rally, Bogdan Vrabie si Levente Csegzy se impun cu un avans de peste trei minute si isi adjudeca titlul Cupei Suzuki 2019, dupa ce in 2018 au ocupat locul al treilea. Alex Ardelean si Horatiu Baltador se afla la al doilea podium consecutiv si incheie cursa brasoveana pe locul secund, in timp ce Bogdan Talasman si Andrei Mitrasca se afla pe trei la finalul celor opt probe speciale. Cu un parcurs constant si cu timpi buni pe probele constante, David Tarta si Georgiana Gologan incheie Tess Rally pe locul al patrulea, Ioan Zarug si Eugen Talpalariu pe cinci, in timp ce Sergiu Dinulescu si Gabriel Gaina sunt pe sase. Podiumul clasei RC5 a fost format exclusiv din masini Suzuki Swift Sport la Tess Rally, cu Vrabie si Csegy castigatori, urmati de echipajele Ardelean/Baltador si Talasman/Mitrasca.

La finalul sezonului, 2019, clasamentul general al Cupei Suzuki arata in felul urmator:
Bogdan Vrabie & Levente Csegzy
Danut Budai & Lucian Budai
Bogdan Talasman & Andrei Mitrasca
Alexandru Ardelean & Horatiu Baltador
Andrei Georgescu & Mihaela Balint/Gabriel Lazar
David Tarta & Georgiana Gologan
Ioan Zarug & Eugen Talpalariu
Sergiu Dinulescu & Gabriel Gaina/Alexandru Giusca
Andrei Brezoszki & Alexandru Simon
Rares Dranca & Andrei Brezoszki

In cadrul clasei RC5, Bogdan Vrabie si Levente Csegzy se afla pe locul secund la finalul celor opt raliuri din 2019, in timp ce Danut Budai si Lucian Budai ocupa ultima treapta a podiumului, urmati de alte doua echipaje din Cupa Suzuki pe patru si cinci: Bogdan Talasman/Andrei Mitrasca si Alex Ardelean/Horatiu Baltador. In clasamentul debutantilor, campion este Andrei Georgescu, pilotul care s-a luptat pentru titlu in cupa monomarca, in timp ce Danut Budai a ocupat ultima treapta a podiumului in clasamentul juniorilor.

Campion al Cupei Suzuki in 2019, Bogdan Vrabie a declarat la finalul cursei de la Brasov: ”Tess Rally 2019 a fost pentru noi un raliu frumos pentru ca ne-am atins obiectivele. Insa a fost greu sa ajungem acolo, deoarece am avut mici probleme inca de la prima proba speciala. Am obtinut acest rezultat dupa ce am luptat noi cu noi, sa ne imbunatatim timpii si sa avem un ritm din ce in ce mai bun pe fiecare proba de-a lungul intregului sezon si nu pentru ca am profitat de abandonul lui Danut, de care ne pare rau, pentru ca ar fi fost si mai intens ca lupta dintre noi sa fie pana la ultimul CO. Dar asa e in motorsport. Felicitari tuturor si multumesc celor care ne-au sustinut!”

Alex Ardelean, pilotul care a ocupat locul secund si care a luat startul alaturi de Horatiu Baltador, a declarat la finalul Tess Rally: ”A fost un raliu cu probe superbe, tehnice si de viteza. Suntem siguri ca in 2020 o sa venim mult mai pregatiti si o sa putem merge din nou tare si sa avem rezultate de top. Mai avem mult de lucru, iar in pauza dintre sezoane o sa facem pregatiri pana la inceperea campionatului.”

Bogdan Talasman, locul al treilea in Tess Rally si ocupantul podiumului la finalul anului, a spus: ”Ultima etapa a acestui an ne-a adus, din nou, un loc pe podium. Am incheiat un an bun, in care am parcurs toate probele speciale, fara probleme tehnice majore si fara incursiuni in decor. Vreau sa felicit adversarii pentru viteza pe probe si pentru tenacitatea cu care au luptat pana in ultima proba speciala. Urmeaza o scurta vacanta, dupa care incepem pregatirile pentru sezonul 2020.”

Danut Budai, cu un abandon in Tess Rally 2019, dar cu locul secund in Cupa Suzuki la finalul sezonului, a declarat: ”Suntem multumiti de ritmul pe care l-am avut pe parcursul raliului pana sa apara problema la cutia de viteze. Suntem suparati ca nu am putut sa ducem lupta pana la final. Multumim tuturor colaboratorilor, prietenilor si hunedorenilor pentru sprijinul acordat. Felicitari campionilor! Sa ne vedem cu bine in 2020!”

Cu trei raliuri la care a luat startul in Cupa Suzuki in 2019, Ioan Zarug a spus: ”La final de campionat privim optimisti la viitorul an competitional, in care avem speranta ca vom lua startul la mai mult de 3 etape. Referitor la ultima etapa, Tess Rally, putem spune ca a fost una spectaculoasa, complexa si solicitanta. Ne bucuram ca am ajuns in parcul inchis de la final. Felicitari castigatorilor si tuturor participantilor. Nu in ultimul rand, felicitari Calin Bucur! Un an bun tuturor!”

In 2019, partenerii Cupei Suzuki sunt: Suzuki Romania, Suzuki Hybrid, My-Suzuki.ro, ECSTAR, www.infinitagency.ro, Bucur Tuning, Sparco, Hankook, Protlum.

Credit foto: RallyZoom.ro

Recomandari pentru tine!