Un clujean de 14 ani, cel mai tanar concurent la Formula 4, in Franta

Cluj-Napoca, 9 februarie 2023. Luca Savu, un clujean de doar 14 ani, este cel mai tanar participant la FIA Formula 4, o competitie intre karting si Camptionatul Regional de Formula FIA.

Luca este fiul cunoscutului pilot de raliuri Horatiu Savu, multiplu campion national si a Laurei Savu, fondator si organizator Woman Rally. Astfel, se poate spune, ca pasiunea pentru curse ii curge prin vene. Tanarul Luca a inceput sa viseze inca de la varsta de 4 ani sa devina pilot de Formula 1, iar fiecare pas pe care l-a facut de-a lungul anilor a fost unul important. 

Printre reusitele sale se numara: Vicecampion in cadrul Campionatului National de Karting al Romaniei, clasa Promo BB in anul 2015, clasari in primii 10 la prima competitie mondiala a sezonului 2020, 25 Winter Cup (Italia), locul 1 la calificarile WSK Super Masters Series 2020 (Italia), Campion

National la clasa MINI 60 in Romania si locul 3 la cursa internationala, desfasurata in Italia. In anul 2022, la LOGAN CUP, Romanian Endurance Series, Luca s-a clasat printre primii zece concurenti la fiecare dintre cele 5 etape (Etapa 1 – Bucuresti – Loc 5, Etapa 2 – Targu Mures – Loc 3, Etapa 3 – Targu Mures – Loc 2, Etapa 4 – Bucuresti – Loc 6, Etapa 5 – Bucuresti – Loc 4). 

Rezultatele incurajatoare obtinute intr-un timp relativ scurt, alaturi de piloti adulti, l-au facut pe Luca sa fie increzator in puterile sale si astfel sa isi doreasca sa faca pasul urmator, incercand o masina Radical SR1, de 186 CP, 580 kg, mezina familiei Radical, in cadrul Radical Romanian Cup.

La Radical Romanian Cup, la sfarsitul sezonului Luca devine Campion National la categoria SR1.

Devine astfel cel mai tanar participant la aceasta competitie, cu o evolutie spectaculoasa si rezultate peste asteptari.

Urmatorul pas inspre indeplinirea visului sau este FIA Formula 4, unde va concura cu alti 26 de piloti pentru titlul de campion. Dintre acestia, Luca Savu este cel mai tanar si unul dintre cei doi romani care participa. 

„Am muncit mult, extrem de mult, atat eu, cat si familia mea. Insa rezultatul acestei munci se vede cu fiecare campionat, cu fiecare castig, cu fiecare moment in care urc pe podium. Sunt unul dintre cei doi reprezentanti ai Romaniei la FIA Formula 4, dar si cel mai tanar si nu voi dezamagi! Voi da tot ce am mai bun pentru a ma intoarce acasa cu rezultate remarcabile. Doresc sa fiu o mandrie atat pentru cei dragi, cat si pentru tara mea”, a spus Luca Savu. 

Lansata in 2014, FIA Formula 4 a fost creata pentru a oferi tinerilor piloti de curse din intreaga lume oportunitatea de a face primul pas de la karting in lumea curselor de monoposturi. 

Conceputa pentru a fi o etapa recunoscuta la nivel mondial, dar accesibila, intre karting si Campionatul Regional de Formula FIA certificat de FIA, Formula 4 certificat de FIA permite pilotilor sa se compare cu cele mai bune tinere talente, nu numai in propria tara, ci si in alte campionate din intreaga lume. Reteta este, fara indoiala, una de succes, deoarece actualele campionate se mandresc cu grile impresionante, iar noi regiuni sunt in curs de a-si crea propriile configuratii F4. De asemenea, masina F4 a fost conceputa pentru a mentine costurile la un nivel scazut, oferind in acelasi timp un instrument de invatare ideal pentru tinerii piloti care nu au mai concurat niciodata cu masini.

 

Recomandari pentru tine!