De ce trebuie sa deti asigurare auto

Orice persoana care detine un autoturism are nevoie de asigurare pentru acesta. Legislatia in viguare a Romaniei prevede ca orice autoturism care este pus in circulatie pe drumurile publice sa aibe incheiata o asigurare de raspundere civila auto. 

In ziua de astazi, puteti gasi foarte usor unde sa incheiati o polita rca ieftin, puteti gasi atat in magazine unde au astfel de puncte, sediile asiguratorilor, dar si site-uri care ofera foarte rapid acestea necesitate.

De ce este obligatoriu sa detinem o astfel de asigurare?  In cazul in care se produce un accident rutier, iar dumneavoastra sa spunem ca sunteti vinovat de producerea accidentului, trebuie sa inmanati asigurarea. In acest caz, nu trebuie sa platiti din buzunar daunele provocate, ci trebuie doar sa inmanati aceasta asigurare pagubitului. Firma la care a-ti incheiat aceasta polita rca va dezagubi proprietarul pagubit cu suma care necesita pentru repararea automobilului, dar si in cazul in care au fost victime, asiguratorul despagubeste victimele cu o anumita suma de bani, depinzand de la caz la caz suma oferita.

Cum iti calculezi suma care trebuie sa o platesti pentru o asigurare auto? Pai pentru a calcula suma, trebuie sa ai in vedere mai multi factori, precum vechimea masini, tipul de motor pe care il are masina, capacitatea cilindrica, putere KW, dar si alti factori. Ce poti face mai simplu, este sa cauti un calculator rca pe internet si in doar cateva minute ai oferte de la mai multi asiguratori, preturile putand fi diferite de la o firma la alta. Totce trebuie sa faci, e sa introduci datele corecte in formularele respective si sa te hotarasti pe care o alegi. 

Poate iti pui intrebarea de ce te obliga statul sa ai o asigurare, pai haideti sa va dam un exemplu. In primul caz am dat exemplu ca dumneavoastra ati fi fost vinovatul, acum sa o luam invers, adica dumneavoastra trebuie sa fiti despagubit. Cel care a produs acidentul nu are asigurare obligatorie pentru automobil, iar acesta nu doreste sa va dea bani din buzunar pentru a acoperii daunele pentru masina dumneavoastra, atunci ce faceti? In mod normal trebuie sa il aduceti in instanta, insa dureaza foarte mult pana la finalizarea procesului, iar de repararea masinii nici nu se pune problema in acest timp.

Daca vi s-ar intampla asa ceva, care ar fi reactia dumneavoastra? Cu siguranta nu a-ti fi in regula si nu vi s-ar parea a fi corect. De aceea este recomandat sa incheiati o asigurare auto, mai mult, in caz ca nu aveti masina asigurata, puteti ramane fara talon si cu o amenda usturatoare.

 

 

Recomandari pentru tine!