Lando Norris a transformat pole position intr-o victorie greu castigata in cadrul Marelui Premiu al Australiei din sezonul 2025, care a fost marcat de conditii meteorologice variate, multiple accidente, interventii ale Safety Car-ului si o ploaie torentiala in ultimele ture, generand o mare drama.
Norris a controlat primele ture ale cursei de duminica, avandu-l alaturi pe colegul sau de echipa de la McLaren, Oscar Piastri, dar si pe Max Verstappen de la Red Bull, pe un circuit umed, inainte ca imbunatatirea conditiilor sa permita trecerea la pneuri slick in a doua jumatate a cursei.
Cu toate acestea, la scurt timp dupa ce majoritatea pilotilor au renuntat la pneurile intermediare, o noua ploaie mai puternica a inundat din nou circuitul, determinand ambele McLaren-uri sa iasa pe iarba si aducand majoritatea pilotilor inapoi in boxe pentru a schimba la pneuri adecvate.
In timp ce Norris a reusit sa-si controleze masina si sa se indrepte spre boxe, Piastri a derapat la penultimul viraj, pierzand mult timp in incercarea de a-si recupera pozitia, o succesiune de evenimente care l-a propulsat pe campionul mondial in exercitiu, Verstappen, in frunte.
Cu Verstappen inca pe slickuri si conditiile continuand sa se inrautateasca, era inevitabil ca el sa fie nevoit sa efectueze o oprire la boxe. Cand acest lucru s-a intamplat, Norris a reusit sa recupereze conducerea pe care o gestionase atat de bine anterior in cursa.
Dupa o ultima perioada de Safety Car, provocata de accidentele lui Gabriel Bortoleto, debutant la Sauber si Liam Lawson de la Red Bull, Norris a fost atacat de Verstappen in conditii dificile si alunecoase, acesta din urma reusind sa se apropie suficient pentru a beneficia de DRS.
Cu toate acestea, Norris a avut suficient avans pentru a trece primul linia de sosire, in fata rivalului sau din 2024, George Russell profitand de dramatismul situatiei pentru a completa podiumul pentru Mercedes, urmat de pilotul Williams, Alex Albon, si de colegul sau debutant, Kimi Antonelli.
Antonelli l-a depasit pe Albon in ultimele momente, dar a fost penalizat pentru o eliberare nesigura, ceea ce l-a facut sa coboare pe locul cinci, in spatele specialistului in conditii de umiditate de la Aston Martin, Lance Stroll, al lui Nico Hulkenberg de la Sauber, al lui Charles Leclerc de la Ferrari si al lui Piastri, care se recupera.
Dupa prima sesiune de calificari a anului, in care McLaren-urile lui Norris si Piastri au obtinut cele mai bune rezultate, atentia s-a indreptat rapid catre cursa de duminica, care urma sa aiba 58 de tururi si sa fie afectata de ploaie.
Asa cum era de asteptat, conditiile calde si insorite din primele doua zile de activitate au fost inlocuite de ploi persistente, temperaturi mai scazute si rafale de vant pe parcursul noptii, transformand paddock-ul si suprafata pistei intr-o zona foarte umeda.
Doua modificari pe grila inainte de cursa au implicat pe Bearman si Lawson, care au trecut de la coada plutonului la boxe din cauza unor ajustari la suspensie si specificatii ale aripii spate, efectuate in conditii de parc ferme.
Cand pista s-a deschis pentru tururile de recunoastere, iar pilotii s-au indreptat de la boxe catre grila de start, provocarea pe care o aveau in fata a devenit evidenta din cauza cantitatii de apa stagnanta care acoperea circuitul si a stropilor ridicati.
In cele din urma, s-a decis ca intalnirea va incepe in mod normal, fara a fi necesara utilizarea Safety Car-ului pe anvelope de ploaie complete, avand in vedere ca ploaia incepea sa se diminueze pe masura ce se apropia ora de start.
Cu toate acestea, in momentul in care pilotii au parasit grila (toti avand pneuri intermediare, cu exceptia lui Stroll, care era pe pneuri de ploaie), un incident nefericit s-a petrecut pentru unul dintre debutanti, cand Hadjar a pierdut controlul masinii sale Racing Bulls si care s-a izbit de bariere.
A urmat un mesaj de start anulat, in timp ce oficialii scoteau masina avariata a lui Hadjar, iar francezul emotionat incepea sa proceseze cele intamplate, ceilalti 19 piloti reintorcandu-se pe grila pentru a se pregati de un al doilea tur de formare la ora 15:15, ora locala.
Cand a sosit momentul celui de-al doilea start, toti pilotii aveau acum pneuri intermediare, datorita lui Stroll care a efectuat schimbarea, si s-au intors la locurile lor pe grila, asteptand ca cele cinci lumini rosii sa se aprinda, sa se stinga si sa dea startul campaniei din 2025.
Norris a avut un start bun, pastrandu-si avantajul in Tura 1, apararea fiind asigurata impotriva coechipierului sau Piastri si a rivalului de la Red Bull, Verstappen, care a reusit ulterior sa-l depaseasca pe favoritului local in drumul spre Tura 2.
Drama a continuat cateva momente mai tarziu, cand Doohan a pierdut controlul Alpine-ului sau la iesirea din Tura 5, izbindu-se de bariere si provocand activarea Safety Car-ului, sub care Sainz a avut un accident in ultimul viraj, raportand o „crestere masiva a puterii” prin radio.
Pilotii au fost condusi prin zona boxelor, in timp ce marshalii isi reluau activitatea, Norris fiind liderul grupului din top 10, urmat de Verstappen, Piastri, Russell, Leclerc, Tsunoda, Albon, Hamilton, Gasly si Alonso. La coada plutonului, Ocon, Lawson si Bearman au ales sa incerce seturi noi de pneuri intermediare.
Un mesaj radio de la Leclerc a mentionat ca pista se „usca rapid”, in timp ce liderul Norris, care a observat si el aparitia unor „zone uscate”, a fost informat de echipa McLaren ca nu se asteapta „ploaie semnificativa” in urmatoarele 30 de minute.
La finalul turului 7, Aston Martin-ul lui Bernd Maylander a intrat in zona boxelor, eliberand astfel pista pentru a continua cursa sub steag verde, Norris pastrandu-si confortabil avansul fata de Verstappen si Piastri, in timp ce pilotii din spate incepeau sa se lupte pentru pozitii pe pista.
Ulterior, au sosit mesaje din partea comisarilor care au semnalat ca atat Alonso, cat si Tsunoda au fost observati pentru posibile incalcari legate de Safety Car, ceea ce a dus la deschiderea unor investigatii complete, amenintand astfel pozitiile lor in clasamentul punctelor.
In frunte, Norris a reusit sa se distanteze cu o secunda fata de Verstappen, in ciuda reluarilor care aratau cum el aluneca prin Virajul 1, iar diferentele intre masinile din spate incepeau sa se stabilizeze pe masura ce cursa de 57 de tururi se aseza.
Pe turul 12, pe masura ce o linie mai uscata incepea sa se contureze pe circuit, pilotii au fost observati ca se indreptau spre zonele mai umede pentru a mentine performanta anvelopelor lor intermediare. Controlul cursei a decis ca era momentul sa se activeze Sistemul de Reducere a Aerodinamicii (DRS).
In acest moment, Hamilton i-a cerut inginerului sau de cursa sa-i comunice „unde este lent”, mentionand ca „se confrunta cu probleme de manevrabilitate”. Mesajele ulterioare din partea lui Riccardo Adami, cateva minute mai tarziu, au fost respinse de catre campionul mondial de sapte ori, care i-a cerut sa-l lase in pace.
In mijlocul plutonului, revenirea lui Antonelli dupa eliminarea din Q1 a luat o turnura nefavorabila cand a pierdut controlul la iesirea din Virajul 3, permitandu-i lui Hulkenberg, de la Kick Sauber, sa treaca si retrogradandu-l pe tanarul italian pe locul 13.
Camerele s-au intors la lupta din fruntea cursei cand Verstappen a iesit prea larg din Virajul 10 si a intrat prea adanc in Virajul 11, facilitandu-i lui Piastri recastigarea locului 2, ceea ce a starnit un urias aplauz din partea tribunelor pline.
Verstappen a raportat ca anvelopele sale intermediare erau „moarte” dupa acea greseala, adaugand ca „daca va ploua, s-ar putea sa fie necesar sa intram la boxe pentru anvelope noi”. La doar cateva tururi dupa depasirea lui Piastri, olandezul s-a aflat la cinci secunde distanta.
Mesajele ulterioare din partea stewarzilor au confirmat ca Hamilton si Albon erau si ei sub investigatie pentru incalcari legate de Safety Car, insa amandoi au fost rapid exonerati de orice vina, alaturi de Alonso si Tsunoda, mentionati anterior.
Pana la turul 25, in mijlocul unei noi perioade de ploaie usoara, Norris avea un avans de aproape doua secunde fata de Piastri, acesta din urma reusind sa inregistreze o serie de timpi rapizi, in timp ce Verstappen se afla deja la aproximativ 10 secunde distanta.
La Ferrari, a fost difuzat un schimb amuzant de replici intre Leclerc si inginerul sau. „Exista o scurgere? Scaunul meu este plin de apa,” a intrebat monegascul. „Trebuie sa fie apa,” a venit raspunsul. „Sa adaugam asta la cuvintele de intelepciune,” a adaugat Leclerc.
Pe masura ce tururile se scurgeau, Piastri a continuat sa isi imbunatateasca timpii, punand presiune asupra colegului sau de echipa, care conducea cursa, oferind astfel echipei McLaren ceva la ce sa se gandeasca atunci cand s-a apropiat de zona DRS a lui Norris.
„Mentine pozitia,” i s-a spus australianului, in timp ce el si Norris navigau prin trafic. „Acum suntem liberi sa ne intrecem. Stii regulile,” a fost urmatorul mesaj, moment in care Piastri a comis o eroare la Virajul 6 si a cazut la o distanta de aproximativ trei secunde.
O intorsatura si mai surprinzatoare a avut loc in turul 34, cand Alonso a suferit un accident grav la iesirea din virajul 6, ceea ce a dus la activarea unui alt Safety Car si la o agitatie intensa in boxe, aproape toti pilotii profitand de ocazie pentru a schimba pneurile intermediare cu cele slick.
Norris si Piastri au ramas pe primele doua locuri cu pneuri dure, urmati de Verstappen pe pneuri medii, Russell (dure), Leclerc (dure), Tsunoda (medii), Albon (medii), Hamilton (dure), Gasly (dure) si Antonelli (dure).
Stroll (dure), Hulkenberg si Bortoleto (amandoi pe pneuri medii) se aflau la limita punctelor, in timp ce cei de la Haas, Ocon si Bearman, erau singurii care au ramas pe pneuri intermediare, ocupand locurile 14 si 15, inaintea lui Lawson, care avea pneuri medii.
In timp ce oficialii incercau sa curete Aston Martin-ul grav avariat al lui Alonso, un update pe radio pentru Norris si Piastri a sugerat ca „o tura de ploaie” de „Clasa 2 sau 3” ar putea fi pe cale sa apara in ultimele etape ale cursei, adaugand un plus de incertitudine situatiei.
„Stim de ce facem asta,” a comentat Ocon, mentionand totodata ca el si colegul sau de echipa, Bearman, ar putea deveni „tinte usoare in cateva tururi” daca nu va mai ploua si pista va continua sa se usuce.
La finalul turului 41, Safety Car-ul s-a intors in boxe, permitandu-i lui Norris sa reia cursa, iar acesta a gestionat perfect reluarea, mentinandu-si avansul fata de Piastri, Verstappen, Russell si Leclerc.
Tsunoda, Albon, Hamilton, Gasly si Antonelli au ramas in zona punctelor.
O noua actualizare meteorologica, de data aceasta in directia lui Leclerc, a indicat ca ploaia de „Clasa 3” ar putea influenta ultimele tururi ale cursei. „Wow, asta e mult,” a spus el, in timp ce tensiunea si emotiile cresteau pe intreaga linie de boxe.
„Va fi suficient de puternica pentru pneuri intermediare,” i s-a comunicat lui Russell, in timp ce picaturile de ploaie incepeau sa cada, exact cand camerele au surprins pe Norris si Piastri iesind de pe pista si trecand pe iarba la Virajul 12, australianul ajungand cu greu in zona de iesire a Virajului 13.
Norris a reactionat intrand la boxe pentru pneuri intermediare, alaturi de alte cateva masini, insa Verstappen, Tsunoda, Hamilton, Gasly, Leclerc, Lawson, Ocon si Bearman au decis initial sa ramana pe pista. „Trebuie sa luam o decizie,” a insistat Verstappen catre Red Bull prin radio.
La doua tururi dupa oprirea lui Norris, Verstappen a decis ca este momentul sa treaca la pneuri intermediare, oferind astfel Ferrari un 1-2 provizoriu, in timp ce Hamilton si Leclerc reuseau cu greu sa-si mentina masinile echipate cu pneuri slick in directia corecta.
Pe masura ce ploaia s-a intensificat, singurele anvelope utilizate au fost cele intermediare marcate cu verde, ceea ce a fost evidentiat de accidentele lui Bortoleto la Virajul 13 si Lawson la Virajul 2, determinand astfel interventia lui Maylander si a Safety Car-ului.
In timp ce Ferrari-urile au cazut pe ultimele locuri din top 10, lupta pentru victorie s-a reluat intre Norris si Verstappen. Hamilton a comunicat prin radio frustrarea sa, sustinand ca au „ratat o oportunitate importanta”.
La finalul Turului 51, Norris a gestionat cu succes o noua reluare sub Safety Car, conducand in fata lui Verstappen, Russell, Albon, Antonelli, Stroll, Hulkenberg, Gasly, Hamilton si Leclerc, care a reusit rapid sa-l depaseasca pe noul sau coleg de echipa pe exteriorul Turei 1.
Avansul lui Leclerc a continuat cu o manevra asupra lui Gasly, care aluneca la iesirea din virajul 2 in turul 54, inainte ca francezul sa piarda si mai mult teren in fata lui Hamilton la virajul 3. Totusi, atentia s-a intors spre fruntea cursei cand Verstappen s-a apropiat de Norris.
F1 se va indrepta direct spre Shanghai pentru Marele Premiu al Chinei, care va avea loc intre 21 si 23 martie.