Fratii Maior au incheiat etapa WRC Suedia in top 10 in cadrul jWRC

Fratii Norbert si Francesca Maior au impresionat lumea raliurilor internationale cu un debut foarte bun in cadrul Campionatului Mondial de Raliuri pentru Juniori (Junior WRC) desfasurat in Suedia. Dupa ce au devenit campioni in Junior ERC in sezonul precedent, cei doi au trecut la un nou nivel, pilotand un Ford Fiesta Rally3 evo cu tractiune integrala – o schimbare semnificativa fata de Peugeot 208 Rally4 cu tractiune fata alaturi de care eram obisnuiti sa ii vedem.

Peripetiile nu au lipsit pentru echipajul roman, insa au demonstrat ca sunt capabili sa infrunte cu brio si cele mai neprevazute situatii. Desi vineri seara au ratat primul viraj al probei inaugurale, iar ziua de vineri le-a adus cateva pene de cauciuc si probleme tehnice dupa o scurta incursiune in zapada, Norbert si Francesca nu s-au lasat descurajati. In ciuda unui echipaj rival care le-a incetinit progresul in ziua de sambata, performanta lor a continuat sa creasca.

Duminica a reprezentat apogeul eforturilor lor, cu un top 5 incununat de o victorie formidabila la a doua trecere pe aceeasi proba si un top 4 pe Power Stage. Norbert si Francesca Maior parasesc Suedia cu un bagaj plin de experienta si cu un meritat loc 9 la general in clasamentul juniorilor – la o diferenta infima de locul 8 – si cu primele trei puncte obtinute in Junior WRC. Este, de altfel, cea mai buna performanta inregistrata de un echipaj romanesc la debutul in aceasta competitie prestigioasa.

 
Patru zile, 18 etape, 300 km si multe cunostinte dobandite la primul nostru raliu din Junior WRC. A fost o experienta incredibila pentru noi, deopotriva provocatoare si frumoasa.
Nu putem sa exprimam pe deplin tot ceea ce am trait in ultima saptamana, dar cu siguranta am simtit fiecare emotie. De la entuziasm la dezamagire, de la bucurie la frustrare. Nu am venit aici cu un obiectiv specific in minte, dar faptul ca nu am reusit sa gasesc un ritm de care sa fiu multumit de la inceput ne-a afectat cu siguranta starea de spirit. Uneori am uitat sa ne bucuram pur si simplu de faptul ca ne aflam in masina de curse, asa ca a trebuit sa apasam butonul de reset si sa o luam pas cu pas, ceea ce cred ca a fost cea mai buna abordare in cele din urma.
A trebuit sa ne amintim ca experienta noastra intr-o masina cu tractiune integrala era aproape nula si trebuia sa ne oferim timpul necesar pentru a invata si a creste, ceea ce am si facut. Mi-as fi dorit sa mai fie inca o zi de raliu, pentru ca astazi a fost o zi atat de buna, dar deocamdata ne vom lua micile noastre victorii, in special prima victorie pe o proba speciala, si vom incerca sa ne pregatim cat mai bine pentru Croatia.
Va multumim foarte mult ca ne-ati incurajat si ne-ati fost alaturi. Ne revedem la urmatorul raliu!” a scris Norbert pe pagina sa de socializare

Fara a minimiza succesul fratilor Maior, trebuie mentionat si parcursul remarcabil al echipajului suedez format din Mille Johansson si Johan Gronvall, care au dominat prima etapa a Junior WRC prin 8 victorii de proba. In ciuda unui start mai putin promitator, au reusit sa se impuna in fruntea clasamentului si sa isi mentina pozitia pana la final. Podiumul a fost completat de echipajele din Estonia si Irlanda, care de asemenea au aratat un nivel competitiv impresionant.

In concluzie, fratii Maior si-au inceput calatoria in WRC Suedia cu dreptul, avand in fata un viitor promitator in lumea raliurilor. Efortul si determinarea lor sunt un exemplu de urmat si un motiv de mandrie pentru automobilismul romanesc pe scena internationala.

Recomandari pentru tine!