Sezonul national de raliuri incepe – in premiera – cu Raliul Harghitei powered by Toyota 2023

Sezonul national de raliuri incepe – in premiera – cu Raliul Harghitei powered by Toyota 2023

Iata-ne ajunsi la momentul mult asteptat de fanii raliurilor din Romania – debutul unui nou sezon competitional. Pentru prima oara in istorie, Raliul Harghitei va gazdui etapa inaugurala a Campionatului National de Raliuri, programata pentru primul weekend al lunii mai – in perioada 4-6 mai

Editia precedenta care ne-a adus in fata a nenumarate aniversari dar si momente deosebite poate fi considerata un alt succes bifat de echipa lui Ferencz Csaba – presedintele clubului organizatoric MaxxRacing. „Dupa doi ani de pandemie care ne-au constrans la anumite decizii in ceea ce priveste organizarea si desfasurarea anumitor programe sau chiar probe, la editia din 2022 am privit cu bucurie cum lucrurile au revenit la starea de dinaintea celor doi ani de restrictii. Ba mai mult, ne putem declara multumiti si de succesul editiei cu numarul 30 – o editie pe care am pregatit-o cu nerabdare, dar si efort, inca de acum multi ani.” – a precizat Ferencz, cel ce din 2013 organizeaza fara incetare etapa harghiteana, parte a Campionatului National de Raliuri Betano.

Revenind la editia din acest an, pornind de la faptul ca raliul din urma cu un an s-a desfasurat fara cusur, echipa organizatorica a decis ca programul sa nu sufere modificari majore, ci doar anumite aspecte sa fie imbunatatite comparativ celor din 2022. Asa se face ca si Raliul Harghitei powered by Toyota 2023 va avea un program competitional de doua zile – vineri si sambata, de-a lungul carora echipajele vor strabate 12 probe speciale – dintre care o proba Super Speciala – ce insumeaza 119,04 km cronometrati (dintr-un total de putin peste 500 km). O modificare care survine odata cu editia acestui an este reintoarcerea secretariatului si a comandamentului la Hotelul Tarnava (Kukullo), gazda etapei harghitene pana in 2020 – atunci cand Raliul a intrat in renovare capitala.
Totusi, pana sa vorbim despre programul detaliat al zilelor de concurs, ne oprim putin mai devreme – miercuri, atunci cand incep in mod oficial recunoasterile pe sectoarele cronometrate, programul acesta continuandu-se pana joi seara inclusiv. Pe langa parcurgerea probelor speciale in scopul notarii virajelor, unii sportivi vor fi prezenti si la Conferinta de presa initiala – gazduita din nou de sala de conferinte a Hotelului Tarnava (Kukullo) – de la ora 12:00. Tot in data de 4 Mai (joi) este programat si Startul Festiv din locatia traditionala – Piata Marton Aron – incepand cu orele 20:00.

Prima zi a activitatii sportive – vineri, 5 Mai – debuteaza dis-de-dimineata cu Shakedown-ul de 2.80 km de la Forteni, programat sa se desfasoare in intervalul orar 08:30-13:00. Asemenea ultimei editii, raliul va avea startul propriu-zis la ora 15:00 – din parcul de service amplasat in aceeasi locatie ca si pana acum: strazile Kosuth Lajos si Rakoczi Ferenc – cand prima masina de concurs va porni pe etapa ce face legatura cu prima proba. Speciala „Bucin” si cei 28.70 km ai sai vor stabili primele ierarhii provizorii incepand cu ora 15:55, urmand ca o ora mai tarziu – adica 16:53 – echipajele sa porneasca pe a doua proba a zilei: „Liban” cu 11.83 km. Reintorsi in parcul de service, concurentii se vor pregati pentru proba spectacol a municipiului Odorheiu Secuiesc – SSS „Arpad Dietrich”, cu startul primei masini fiind programat la ora 18:41.

Nu doar prima zi a Raliulul Harghitei powered by Toyota 2023 va fi o copie fidela a editiei din anul precedent, ci si ziua secunda – sambata, 6 Mai. Programata la ora 10:20, prima trecere pe „Meresti” ii asteapta pe concurenti cu o lungime usor diferita – startul fiind mutat cu 50 de metri mai in fata, pentru a permite amenajarea unei zone de incalzire a pneurilor, in timp ce sosirea va fi amplasata mai aproape de localitatea Martinis. Cei 6.12 km ai noii configuratii vor fi urmati – cu start la ora 10:43 – de alti 6.35 km ai specialei „Sanpaul 1”, in timp ce prima sectiune a zilei se sfarseste cu prima trecere pe celebra „Lueta” si ai sai 13.20 km, cu prima masina de concurs fiind programata sa ia startul la 11:11. Dupa ce si aceasta speciala va fi incheiata, echipajele vor reveni in parcul de service din Odorheiu Secuiesc unde vor poposi pret de 30 de minute, urmand sa repete de doua ori aceleasi probe speciale, bineinteles cu o alta pauza de 30 de minute intre a doua si a treia sectiune, aceasta din urma sfarsindu-se cu Power Stage-ul „Lueta 3” programat sa inceapa la ora 18:13. Editia a 31-a a Raliului Harghitei se va incheia sambata seara, incepand cu orele 20:00, atunci cand in Piata Marton Aron sunt asteptati sportivii, fanii, echipajele tehnice si realizatorii media – pentru Festivtatea de premiere.

Raliul Harghitei powered by Toyota 2023 este un eveniment organizat de Asociatia Club Sportiv Maxx Racing, sub egida Federatiei Romane de Automobilism Sportiv prin sprijinul Consiliului Judetean Harghita si al Consiliului Local si Primariei Municipiului Odorheiu Secuiesc, Clubului Sportiv Municipal Odorheiu Secuiesc, Directiei Judetene de Sport Harghita.
Evenimentul se desfasoara in conformitate cu toate avizele si aprobarile emise de autoritati, prin sprijinul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Oltul” al Judetului Harghita, Inspectoratului de Politie Judetean Harghita – Serviciul Rutier, Inspectoratului Judetean de Jandarmi Harghita, Serviciului Judetean de Ambulanta Harghita, SDN Harghita – subsidiara Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Harghita, Consiliului Local si Primariei comunei Lueta, Consiliului Local si Primariei comunei Martinis si Consiliului Local si Primariei comunei Feliceni.

Biroul de presa,
Raliul Harghitei powered by Toyota 2023

Recomandari pentru tine!