Diferenta intre raliu si viteza in coasta, doua discipline diferite

Foarta multa lume confunda viteza in coasta cu raliul. Acestea sunt doua discipline diferite ale motorsportului, insa ambele sunt cu masini si cu spectacol pe placul fanilor prezenti pe probe sau proba.

Raliul este o discipina in care concurentii au de parcurs mai multe probe speciale cu o distanta de 110 – 140 km de proba speciale, impartiti in 7,8…13 probe. Startul se da la 2 minute, chiar 3 la etapele de macadam, asta pentru ca praful sa apuce sa se aseze sau sa se departeze din zona, pentru ca urmatorul concurent sa aiba vizibilitate.

Viteza in Coasta sau VTM ( Viteza pe Traseu Montan ) asa cum este cunoscuta aceasta disciplina de multe persoane are in componenta o singur proba speciala, desfasurata doar pe asfalt, in lungime de minim 3 km, iar maximul este 10 km.  

O etapa de Viteza in Coasta este compusa din 10 urcari, 6 fiind programate de obicei in prima zi, 3 manse de recunoasteri, urmate de 3 manse de antrenamente cronometrate, iar in functie de timpi obtinuti, se creaza ordinea de start din ziua a secunda. Alte patru urcari se desfasoara in a doua zi, doua dintre ele sunt manse de recunoasteri, iar ultimele doua sunt manse de concurs, care stabilesc castigatorii etapei. 

diferenta-raliu-si-viteza-in-coasta

Speram ca prin acest articol, sa facem cunoscuta diferenta dintre o etapa de Viteza in Coasta si una de Raliu.

Credit Foto: Cristian Gheorghe

Recomandari pentru tine!