De ce anvelopele sunt o parte cruciala a unui autovehicul

Singurul contact pe care un automobil il are cu solul sunt anvelopele. Fiecare miscare a volanului este transmisa direct acestora. Franarea, tractiunea, virarea sunt direct determinate de calitatea acestora, de aceea este imperios necesar ca ele sa fie intr-o stare buna pentru a permite o rulare in siguranta a masinii.

Starea anvelopelor determina modul in care un autovehicul isi transfera puterea. Daca aderenta este scazuta atunci motorul nu va functiona in parametrii lui normali. Pentru a ne bucura in intregime de puterea unui motor si de dinamica acestuia trebuie sa avem un set de anvelope care sa permita acestuia sa isi transfere intreaga putere asupra suprafetei de rulare. Daca acestea sunt intr-o stare avansata de uzura, atunci putem intampina si alte probleme, cum ar fi pierderea aderentei intr-un viraj si creste riscul de accident. De asemenea, viteza maxima de rulare poate fi afectata de anvelope. Pentru a putea conduce un autovehicul in siguranta la viteza sa maxima prevazuta de producator, trebuie sa fim siguri si ca anvelopele pot tine pasul cu aceasta. Daca masina poate merge cu 270 de km/h asta nu inseamna ca si anvelopele pot rula cu aceasta viteza.

Deseori trecem cu vederea peste importanta cauciucurilor, desi acestea sunt la fel de cruciale pentru imbunatatirea dinamicii unui autovehicul precum si restul componentelor sale. Spre exemplu, daca simtiti ca autovehiculul dumneavoastra nu este indeajuns de comod, puteti schimba anvelopele, optand pentru unele cu talon mai mare. Nu este intotdeauna necesar sa schimbati suspensia pentru a imbunatati gradul de confort al autovehiculului dumneavoastra, uneori este suficienta doar schimbarea cauciucurilor.

Franarea este de aseamenea influentata de anvelope. Modul in care o masina incetineste sau se opreste tine foarte mult de gradul de uzura pe care il au cauciucurile acesteia. Daca ele sunt intr-o stare deplorabila aderenta necesara unei opriri in siguranta scade, iar riscurile cresc exponential.

Pentru a fi ferm convinsi ca rulam in completa siguranta pe drumurile publice atunci trebuie sa ne asiguram ca aven si anvelopele corespunzatoare sezonului in care ne aflam. Anvelopele de vara sunt total diferite fata de cele de iarna, cele din urma avand canelurile mai profunde si agresive pentru a asigura disiparea apei si a zapezii de pe carosabil. Este recomandat sa folosim anvelope de vara atunci cand carosabilul este uscat, temperaturile ridicate si pe cele de iarna atunci cand ne deplasam pe o suprafata umeda, care prezinta polei sau zapada.

In ultimii ani importanta adaptarii anvelopelor la conditiile de drum specifice anotimpurilor a fost realizata si de catre stat. Acesta a adoptat anumite norme legislative pentru a obliga soferii sa isi doteze corespunzator autovehiculele pentru a rula in siguranta pe drumurile publice. Cei care nu respecta aceste norme vor fi sanctionati corespunzator de catre politia rutiera!

Acum, fiind plina vara, este recomandat sa va verificati cauciucurile si chiar sa  va achizitionati un set nou de anvelope de vara pentru a va putea bucura, in siguranta, de toate excursiile in care vreti sa plecati impreuna cu familia dumneavoastra!

Recomandari pentru tine!