Hamilton a avut un start foarte bun la Barcelona, a preluat sefia cursei si a controlat o cursa confortabila pentru a treia sa victorie a sezonului, intr-o cursa in care cei de la Ferrari si-au dat inca o data cu stangul in dreptul.
Dominanta deja de grad istoric a celor de la Mercedes a continuat si la Barcelona, echipa germana reusind un al cincilea 1-2 consecutiv al sezonului. O cursa care l-a vazut pe Lewis Hamilton reluand pozitia de lider al clasamentului pilotilor si care in care cei de la Ferrari si-au demonstrat inca o data gradul de inaptitudine in acest sezon.
Lewis Hamilton a plecat ca din tun la start, Valtteri Bottas a plecat inca o data mult prea lent, iar Sebastian Vettel s-a asezat si el pe exterior la intrarea in primul viraj. Hamilton, care a prins interiorul a reusit sa preia conducerea, iar Valtteri Bottas, care s-a trezit prins ca intr-o menghina intre cei doi campioni mondiali, a reusit sa scape ca prin varf de ac fara ca masina sa sa fie avariata.
Din comotia initiala, Sebastian Vettel, care a franat tarziu blocandu-si in acelasi timp si pneul stanga fata s-a trezit intr-o pozitie incomoda. Germanul a fost sicanat de Bottas care a pierdut pentru o secunda puntea spate a masinii sale Mercedes, iar apoi l-a pus in dificultate pe colegul sau, Charles Leclerc. Castigatorul din toata aceasta comotie a fost Max Verstappen, care, aflat putin mai in spate a reusit sa isi aseze masina pe o linie buna prin virajul patru si a reusit sa depaseasca ambele masini Ferrari dintr-un foc.
Ordinea la trecerea liniei de start sosire din primul tur arata astfel: Lewis Hamilton la sefie cu un avantaj sanatos, Valtteri Bottas, Max Verstappen, Sebastian Vettel, Charles Leclerc. Lucrurile nu s-au schimbat foarte mult de-a lungul cursei, Hamilton a fost in prima pozitie de la start la finish, aceiasi poveste pentru Bottas si locul doi.
Asadar, lupta pentru ultimul loc pe podium a luat loc intre Max, Charles si Sebastian. Toti trei au fost in P3 la anumite momente ale cursei dar la final, Max Verstappen a reusit inca o data sa o scoata la capat si sa profite de greselile grosolane ale echipei tactice a celor de la Ferrari.
Sa dezvoltam. Din pricina situatiei de la start, Charles Leclerc avea pneurile in stare mai buna decat Vettel in prima parte a cursei, iar odata cu pneurile mai bune pilotul Monegasc era net mai rapid si a cerut sa fie lasat sa treaca de Vettel care avea un flat-spot pe anvelopa stanga fata. Decizia celor de la Ferrari, la fel ca si in cursele precedente a venit mult, mult prea tarziu. Unda verde a venit la aproximativ patru tururi de la primul contact iar pneurile lui Leclerc deja incepusera sa isi piarda vlaga, iar pneurile avariate ale lui Vettel i-au vazut pe ambii piloti pierzand timp pretios.
Inca de dinainte de a fi depasit de Leclerc, Sebastian Vettel a cerut echipei sa fie primit la boxe „pronto!”. Decizia echipei… cum va puteti imagina a venit inca o data, mult prea tarziu. Net, Vettel pierduse cel putin cinci secunde pana la acest punct, iar Leclerc pierduse chiar mai mult. La boxe a aparut si o problema, pneul stanga spate al lui Vettel a fost cu probleme iar germanul a pierdut si acolo inca o secunda si jumatate iar la iesire evident ca se afla in trafic.
Situatia inversa a aparut si mai tarziu in cursa, cand Charles Leclerc, care a avut si el o problema similara la boxe unde a pierdut timp, se afla pe circuit cu pneuri hard chiar in fata lui Vettel care recuperase e-cart-ul pe pneurile medii iar de data aceasta Vettel a cerut sa fie lasat sa treaca aflandu-se pe o strategie alternativa. Decizia Ferrari… a intarziat cu cel putin sapte tururi inca o data iar de data aceasta Vettel a fost cel in pierdere de cauza iar, per total ambii piloti Ferrari au pierdut o buna oportunitate de a se lupta pentru podium din cauza unie lipse pronuntate de munca in echipa.
Per total, echipa de strategie a celor de la Ferrari a reprezentat cea mai interesanta parte a acestui Mare Premiu al Spaniei de la Barcelona. O cursa in mare cel putin seaca, lipsita de evenimente si privata de spectacol din toate punctele de vedere.
Romain Grosjean a ales o ruta alternativa de trei ori in primul viraj, impins de doua ori de Kevin Magnussen si o data de Carlos Sainz, pilotul Francez a fost fortat sa paraseasca pista intr-o maniera aproape identica in trei situatii complet distincte.
Un contact intre Lando Norris si Lance Stroll i-a vazut pe ambii piloti abandonand cursa. Kimi Raikkonen a ales ruta de raliuri prin virajul patru in primul tur al cursei, fapt ce l-a costat o posibila pozitie in puncte avand in vedere ritmul sau ulterior.
La final, o victorie calma si controlata din partea campionului mondial in cadrul unui al cincilea 1-2 pentru Sagetile Argintii. Un al doilea podium al sezonului pentru Max Verstappen. O cursa absolut de rasul curcilor din partea Scuderiei, cei doi piloti, Sebastian Vettel si Charles Leclerc terminand pe patru si pe cinci respectiv.
Un foarte bun loc sapte pentru Haas care au reusit in sfarsit sa isi transfere performantele din calificari in ritm de cursa, ambele masini terminand in puncte, Sapte pentru Kevin Magnussen si Zece pentru Romain Grosjean.
Locul opt a mers la McLaren printr-o performanta foarte buna a lui Carlos Sainz la cursa sa de casa, iar locul noua a fost ocupat de Daniil Kvyat care a dus si el o cursa foarte stabila pentru Toro Rosso.
sursa articol: https://gp24.ro
Foto-credit: Mercedes AMG Petronas Motorsport F1