O noua editie Transilvania Rally va avea loc in aceasta saptamana

Mai sunt putine zile pana la startul celui mai important eveniment de motorsport din aceasta parte a tarii, Total Transilvania Rally Power by Ford Performance. Este a cincea si penultima etapa a Campionatului National de Raliuri BETANO 2020, dar conteaza si in doua competitii europene: Tour European Rally si European Rally Trophy. De fapt, pentru cea din urma, Transilvania Rally reprezinta prima etapa din acest sezon, toate celelalte runde ale ERT de pana acum fiind anulate din cauza pandemiei cu SARS COV 2.

Contextul epidemiologic global  si-a pus amprenta si asupra Total Transilvania Rally Powered by Ford Performance, care propune anul acesta o configuratie mai restransa, cu opt probe speciale, insumand 131 de kilometri, totalul raliului fiind de 489,5 kilometri.

Startul festiv va avea loc joi, 24 septembrie, de la ora 19,30, podiumul de start urmand sa fie amplasat pe esplanada dintre Cluj Arena si BT Arena. Inaintea startului, de la ora 16,00 pana la ora 19,00, copiii se vor putea bucura de un concurs exatlon, de woodland playground, de baloane uriase de sapun sau de pictura pe figurine de ipsos, in cadrul Transilvania Rally Kids. Bineinteles, cu respectarea regulilor de distantare sociala si a celorlalte reguli anti COVID-19.

Vineri, 25 septembrie, incepand cu ora 9,00,  este programata o sesiune de teste cu circulatia inchisa (Shakedown) pe un segment al Probei Speciale Floresti, iar dupa amiaza, la ora 16,03, va avea loc startul in prima proba speciala a raliului, Tarnita 1, o proba de 22,7 kilometri, in coborare de la Marisel la Barajul Tarnita.  A doua trecere pe Tarnita este programata la ora 18,18, iar de la ora 21,06 se desfasoara Proba Speciala Faget 1. Revine, deci, Fagetul pe noapte la Transilvania Rally, dar  anul acesta proba nu mai cuprinde segmentul de macadm ci, odata cu modernizarea drumului, proba are loc pe 8,3 kilometri de asfalt. De altfel, un procent insemnat din specialele din acest an ale Translvania Rally se desfasoara pe asfalt nou.

Sambata, 26 septembrie, incepand cu ora 10,11, sunt programate doua treceri pe Floresti, proba-circuit de langa Cluj-Napoca si alte doua treceri pe Dangau, una dintre cele mai spectaculoase  probe de asfalt din Romania, intr-o configuratie noua care cuprinde si Valea Fericirii si care ii confera acum o lungime de 25,1 kilometri. Ultima proba speciala a raliului, Faget 2, cu startul la ora 17,07, este si power stage-ul Transilvania Rally.

Festivitatea de premiere va avea loc sambata, 26 septembrie, incepand cu ora 19,30, pe esplanada dintre Cluj Arena si BT Arena.

Marco Tempestini liderul Napoca Rally Academy si principalul organizator al Total Transilvania Rally Powered by Ford Performance regreta, in primul rand, ca publicul nu va putea fi prezent in numar mare pe probele speciale, asa cum eram obisnuiti la editiile trecute : 

“In fiecare an, cand vine vorba de organizarea Transilvania Rally, la noi in echipa toata lumea vrea sa facem mai mult, vine cu idei noi sau propuneri ! Acest an a fost diferit. Toti membrii echipei se gandeau cu ingrijorare daca vom putea sa tinem sau nu raliul nostru de suflet! Din fericire, chiar daca am fost nevoiti sa diminuam multe lucruri intr-un an atat de “diferit”,  partenerii nostri, autoritatile locale si toate institutiile implicate in securitatea raliului, au raspuns prezent, in ciuda faptului ca duminica de dupa raliu este ziua alegerilor locale. Inca o data Clujul demonstreaza ca faima orasului nostru este alimentata si creata de oameni care lucreaza pentru ca fiecare zi sa fie altfel.

Cu emotii mari, pe ultima suta de metri, am reusit sa pregatim un raliu spectaculos, compact si sigur, din toate punctele de vedere. 

Din pacate, publicul, principalul “motor” in motorsport, din cauza pandemiei si a regulilor care trebuie respectate, nu va a putea sa fie asa de aproape, cum ne-am obisnuit an de an, dar suntem siguri ca vor intelege si vor urmari transmisiile on line.  Si daca vor fi pe probe, ii indemnam sa respecte distantarea sociala! 

Intram in saptamana raliului, suntem cu aproape toate gata, speram ca vremea sa fie cu noi pentru ca probele sunt superbe si speram sa fie un spectacol sportiv pe cinste!”

Si Bogdan Marisca este convins ca aceasta editie a raliului de la Cluj va fi una spectaculoasa: “Ne bucuram ca reusim sa tinem Transilvania Rally si anul acesta, intro perioada foarte complicata atat din cauza contextului epidemiologic, cat si a alegerilor locale, dar avem sprijinul autoritatilor locale si ne bucura acest lucru. Pe de alta parte, avem cativa concurenti straini, ceea ce, in circumstantele date este foarte important si suntem foarte bucurosi ca vor fi prezenti la start in ciuda situatiei globale si a conditiilor speciale de tranzit a diferitelor tari din Europa. In plus, vor fi prezenti toti pilotii angrenati in diferitele lupte din campionatul intern, ceea ce va spori spectacolul. Speram ca vremea va tine cu noi si speram sa avem o cursa placuta. Probele sunt in coborare, vor fi destul de dificil de gestionat, raliul va avea o viteza medie foarte ridicata, este o caracteristica a traseului,  probele se desfasoara pe drumuri judetene, cu specificatia aferenta ca si configuratie a virajelor si sunt asfaltate,  n-am avut asa drumuri bune la Cluj niciodata, deci vom avea parte de un spectacol frumos pentru toata lumea. Ii invitam pe toti cei care ne sustin sa ne urmareasca  online pe site-ul www.transilvaniarally.ro si pe pagina de Facebook a raliului.”

Portrivit Ordinului comun MTS – MS privind reluarea activitatii sportive si organizarea de competitii in aer liber, aplicat de la 1 iunie 2020, toate competitiile outdoor se desfasoara fara spectatori.   In cazul in care, pe langa traseul raliului se vor afla oameni la picnic, ii rugam sa respecte legea aflata in rigoare, care prevede sa nu se reuneasca in grupuri mai mari de 10 persoane si sa respecte regulile de distantare sociala. 

Daca aveti simptome tipice Covid-19 (dificultati de respiratie, tuse nou dezvoltata, febra, pierderea mirosului sau a gustului), va rugam sa va adresati telefonic medicului dumneavoastra pentru sfaturi. Ramaneti acasa daca va simtiti rau si urmati instructiunile autoritatii locale de sanatate. Vizitarea zonelor in care are loc raliul este interzisa tuturor persoanelor aflate sub autoizolare, carantina sau izolare la domiciliu sau persoanelor care prezinta semne de infectii ale tractului respirator.

Total Transilvania Rally 2020 powered by Ford Performance multumeste pentru sustinere partenerilor oficiali: Total, Banca Transilvania, Ford BT Leasing, OMV Maxx Motion, DeLonghi, Primaria si Consiliul Local Cluj-Napoca, Visit Cluj, Ministerul Tineretului si Sportului si Napoca Rally Academy. 

Nu am fi putut organiza acest raliu fara sprijunul: Consiliului Judetan Cluj, Narativo, Europa FM, Autorally.ro, Casa de Vinuri Ziag, Monster Energy, Apuseana, Cert Transilvania, Pahumi si Caravana Veseliei.

Recomandari pentru tine!