Macadamul iesean, o noua provocare pentru echipajele Cupei Suzuki in aceasta saptamana

Cu un sezon lung in Campionatul National de Raliuri, in care sunt programate 8 curse, lupta pe probele speciale revine in septembrie pe macadam dupa o pauza de o luna si dupa 5 raliuri in care echipajele din Cupa Suzuki s-au luptat cu secundele. Raliul Iasului se desfasoara in perioada 5-7 septembrie 2019 pe 10 probe speciale care insumeaza peste 132 de kilometri cronometrati pe care echipajele din Cupa Suzuki se vor duela de la egal la egal. Competitia debuteaza cu recunoasterile probelor speciale, ca mai apoi joi seara, incepand cu ora 20:30 sa aiba loc startul festiv, in fata Primariei Iasi, pe Str. Stefan cel Mare. Testele oficiale ale cursei vor avea loc tot joi, in apropiere de localitatea Barnova, acolo unde echipajele vor efectua ultimele reglaje intre orele 16:15 – 18:45.

Vineri este cea mai lunga zi a raliului, cand cei sapte piloti si sapte copiloti care concureaza cu modelul Swift Sport vor parcurge 5 probe speciale in lungime totala de aproape 80 de kilometri: doua treceri pe ”Cioca-Boca” si ”Madarjac”, a doua fiind regina raliului, cu 24 de kilometri cronometrati. Ca spectacolul sa fie complet, prima zi de concurs programeaza si superspeciala din Iasi, care va avea loc in spectaculoasa zona ”Rapa Galbena” din oras, unde fanii se strang in fiecare an in numar mare pentru a aplauda evolutia concurentilor. Sambata, echipajele vor ”alerga” pe alte 5 speciale: tehnica ”Paun”, spectaculoasa ”Dobrovat”, care are parte de doua saritori de urmarit de catre fani, dar si inca o trecere pe ”Cioca-Boca”.

Sapte echipaje se afla pe lista de inscrieri in Cupa Suzuki la Raliul Iasului 2019:
Danut Budai & Lucian Budai
Bogdan Vrabie & Levente Csegzy
Bogdan Talasman & Andrei Mitrasca
Andrei Georgescu & Mihaela Balint
David Tarta & Georgiana Gologan
Alexandru Ardelean & Horatiu Baltador
Ioan Zarug & Eugen Talpalariu

Cu un usor avans in fata urmaritorilor dupa victoria de la Raliul Sibiului, Danut Budai si Lucian Budai pleaca in cursa din Moldova cu una din primele sanse, fiind cunoscut faptul ca cei doi sunt rapizi pe macadam. Cu un ritm excelent in 2018 si un loc secund in cadrul Cupei Suzuki, Bogdan Vrabie si Levente Csegzy isi doresc sa revina la forma care i-a consacrat in acest sezon si sa se lupte, din nou, pentru victorie in Cupa Suzuki, dupa abandonul de la Harghita si rezultatul sub asteptari de la Sibiu.

In lupta directa pentru locul secund in clasamentul general provizoriu al Cupei Suzuki se afla, pe langa Vrabie/Csegzy, si echipajele Bogdan Talasman & Andrei Mitrasca si debutantii Andrei Georgescu & Mihaela Balint. Mai putin de 7 puncte despart cele trei echipaje inaintea startului in Raliul Iasului, lupta pe probele speciale anuntandu-se stransa. Talasman si Mitrasca vor incerca sa fie la fel de rapizi ca la Sibiu, cand au ocupat locul secund, in timp ce Georgescu si Balint vor incerca sa repete victoria din Raliul Harghitei.

Dupa absenta de la Raliul Sibiului, David Tarta si Georgiana Gologan revin pe probele speciale si in lupta pentru podiumul debutantilor, in timp ce Alexandru Ardelean si Horatiu Baltador vor continua cresterea de ritm si viteza la a cincea etapa la care echipajul ia startul in acest sezon. Pe lista de start a Raliului Iasului se afla un echipaj care a mai concurat in cupa monomarca in anii trecuti, dar care revine la bordul unui model Swift Sport cu ocazia macadamului iesean: Ioan Zarug si Eugen Talpalariu. Cu patru echipaje cu sanse reale la victorie si cu o lupta stransa cu punctele in fruntea clasamentului, se anunta o noua cursa spectaculoasa in Cupa Suzuki pe macadamul din judetul Iasi.

Inaintea cursei din judetul Iasi, Danut Budai este pregatit pentru o noua lupta stransa: ”Raliul Iasului ne-a placut in fiecare an. Suntem pregatiti pentru o lupta frumoasa cu toti cei de la Cupa Suzuki. Ne dorim sa mergem cat mai tare si sa ne simtim bine pe probele din jurul Iasului. Multa bafta tuturor!”

Bogdan Vrabie se simte intotdeauna excelent pe probele speciale din Moldova: ”Raliul Iasului este raliul meu de suflet, cu probe complexe, de viteza, tehnice, inguste, late, cu multe capete de pod si saritori spectaculoase. De fiecare data m-am simtit bine pe probele de la Iasi si imi doresc ca si in etapa aceasta sa fie la fel. Noi ne dorim sa ridicam ritmul pe probe fata de Sibiu si speram sa reusim. Bafta tuturor colegilor!”

Andrei Mitrasca este constient ca la Raliul Iasului va avea parte de o lupta serioasa pentru podium: ”Batalia noastra cu Andrei si Mihaela continua. Pentru noi este a sasea participare la Iasi, asa ca, cel putin pe hartie, avem un avantaj. Andrei insa a prins un curaj aproape nebunesc si, daca va merge si la macadam asa cum a facut-o in ultimele raliuri de asfalt, vom avea de tras foarte tare ca sa nu ne lase in urma.” a spus copilotul lui Bogdan Talasman.

Dupa forma foarte buna pe care a arata-o pe probele de asfalt, Andrei Georgescu spera la un rezultat la fel de bun si pe macadam: ”Mergem la Iasi cu gandul de a mari ritmul si pe macadam, cu un obiectiv clar de a obtine un nou podium in cadrul Cupei Suzuki. Speram ca vremea sa tina cu noi si sa fim sustinuti de un numar cat mai mare de fani. ”

Dupa absenta de la Sibiu, Georgiana Gologan, copilotul lui David Tarta, a spus inaintea Raliului Iasului: “Prea lunga vacanta pentru noi. Din pacate, la Sibiu nu am putut participa, drept urmare, asteptarea raliului de la Iasi a fost mult mai intensa. Pentru mine, raliul de la Iasi este cu adevarat special si abia astept sa cunoasca si David sentimentul pe care l-am avut eu acolo. Nu trebuie sa uitam insa ca este prima noastra experienta impreuna acolo, nici cate mai avem inca de invatat si cu atat mai mult pauza lunga avuta. Una peste alta, abia asteptam sa ne apucam de treaba, le uram multa bafta colegilor si distractie maxima spectatorilor! “

Pentru Alexandru Ardelean si Horatiu Baltador, etapa din Moldova reprezinta o noua ocazie pentru a progresa si a creste ritmul pe probele speciale: ”In continuare mai avem nevoie de multi kilometri, de rabdare si antrenament pentru a reusi sa ajungem la nivelul mult dorit. Raliul de la Iasi este unul de viteza, dar si plin de capcane. Raliul acesta trebuie sa ne concentram, sa mergem tare si sa ajungem pe podium.” a spus Alex inaintea startului.

Pentru Ioan Zarug si Eugen Talpalariu, Raliul Iasului este una din competitiile preferate, echipajul luand decizia de a concura cu un model Swift Sport pe macadamul din acest weekend: ”Raliul Iasului este un raliu care ne place foarte mult, vom incerca sa ne acomodam, din nou, cat mai repede cu masina, ca pana la final sa avem un ritm din ce in ce mai bun.” a spus Ioan.

In 2019, partenerii Cupei Suzuki sunt: Suzuki Romania, Suzuki Hybrid, My-Suzuki.ro, ECSTAR, www.infinitagency.ro, Bucur Tuning, Sparco, Hankook, Protlum.

Credit foto: RallyZoom.ro

Recomandari pentru tine!