Evans castiga in Tara Galilor, Ogier devine campion mondial

În perioada 26-29 octombrie, Țara Galilor a găzduit penultima etapă a Campionatului Mondial de Raliuri. Etapa galeză avea în program 21 de probe speciale alergate pe macadam, piloții având de înfruntat și vremea capricioasă de acolo.

Acțiunea a demarat joi, 26 octombrie cu shakedown-ul și superspeciala, care avea să aducă prima lovitură pentru Thierry Neuville. Belgianul primește 10 secunde penalizare deoarece a întârziat într-un control orar cu un minut, superspeciala fiind adjudecată de rivalul său la titlu, Sebastien Ogier.

Vineri

Adevărata acțiune a raliului avea să înceapă vineri, 27 octombrie. Localnicul Elfyn Evans reușește să facă o figură frumoasă în raliul de casă, câștigând trei din cele 6 speciale ale zilei. Pe poziția secundă la sfărșitul zilei se afla estonianul Ott Tanak, iar colegul său de echipă, Sebastien Ogier termină pe 3, cu o victorie de specială, în spatele său terminând rivalul Thierry Neuviile, care are o scurtă incursiune în decor, dar se impune în ultimul test al zilei. Din păcate, reprezentatul României, Simone Tempestini abandonează cu probleme tehnice, dar revine în concurs ziua următoare.

Sâmbătă

Ziua de sâmbătă, 28 octombrie, avea să fie și cea mai lungă a raliului, în plus vremea s-a înrăutățit. La fel ca ziua precedentă, Evans a dominat copios probele de dimineață, marindu-și avansul față de locul 2, terminând ziua tot în fotoliul de lider. Ogier a arătat un parcurs precaut în ziua 3 de concurs, dar pe penultimul test al zilei, desfășurat la lumina farurilor, are o pană pe roata stânga față, în plus afectându-i și frâna pe acea roată. Thierry Neuville termină ziua pe 3 pierzând 0,5 secunde față de Ogier. Simone Tempestini abandonează din nou cu probleme tehnice, dar va reveni în ultima zi de concurs. Un alt nume important ce a abandonat a fost Juho Hanninen, care face un accident, terminând sezonul și colaborarea cu Toyota, la fel ca la începutul anului, lovind mașina.

Duminică

Ultima zi de concurs, ziua ce putea aduce un al cincilea titlu pentru Ogier și o primă victorie pentru Evans. Galezul Elfyn Evans la bordul unui Ford Fiesta RS WRC a dat dovadă de o constanță remarcabilă și își trece în cont victoria în raliul de casă, fiind și primul său succes în WRC. Locul 2 în raliu i-a revenit lui Thierry Neuviile(Hyundai I20 WRC) care câștigă Power Stage-ul, dar nu a fost de ajuns pentru belgian pentru a-l prinde pe Ogier. Francezul termină raliul pe 3, suficient pentru a-și trece în cont cel de-al cincilea titlu consecutiv, prima dată alături de cei de la M-sport, primele 4 titluri fiind obținute alături de Volkswagen. În 2017, Sebastien Ogier a avut doar 2 victorii, Monte Carlo și Portugalia, dar a avut un parcurs constant, la unele raliuri terminând pe podium, la altele doar în puncte. Topul locurilor 4-10, cele care aduc puncte, au fost luate în primire de: Andreas Mikkelsen(Hyundai I20 WRC), Jari-Matti Latvala(Toyota Yaris WRC), Ott Tanak(Ford Fiesta RS WRC), Kris Meeke(Citroen C3 WRC), Hayden Paddon(Hyundai I20 WRC), Esapekka Lappi(Toyota Yaris WRC) și Dani Sordo(Hyundai I20 WRC). În clasamentul general cu o etapă înainte de final, Sebastien Ogier este lider, urmat de Thierry Neuville și Ott Tanak. La constructori, M-Sport World Rally Team reușește să obțină primul său titlu, după despărțirea de Ford în 2012, locul secund fiind ocupat de Hyundai Motorsport.

La WRC 2, Pontus Tidemand(Skoda Fabia R5) a fost cel mai rapid, urmat de Eric Camilli(Ford Fiesta R5) și Tom Cave(Ford Fiesta R5), iar în WRC Trophy, Jourdain Serderidis(Citroen DS3 WRC) s-a impus.

Ultima etapă a sezonului 2017 din WRC va avea loc în Australia, perioada desfășurarii fiind 16-19 noiembrie, iar acțiunea va putea fi urmărită pe canalul de televiziune Telekom Sport.

 

Sursa: RPM Racing Ro

Credit Foto: wrc.com

Recomandari pentru tine!