Dakar 2020 – Incepe cel mai provocator eveniment

Nici o Ianuarie nu este completa fara cel mai provocator eveniment al sportului cu motor: Raliul Dakar.

Editia din acest an marcheaza a treia transa din ilustra istorie a Raliului Dakar: dupa ce s-a mutat din Africa de Nord in America de Sud in anii trecuti, evenimentul sa mutat acum in Arabia Saudita pentru 2020. Cartografiat intr-o noua tara, organizatorii au inasprit regulile si au facut acest traseu chiar mai dur.

Un numar de 557 concurenti vor fi prezenti Duminica la linia de start pentru Etapa 1, pe un traseu care se strecoara prin dune care atinge 250 de metri inaltime, avand o distanta totala de 752 km ( din care 319 km este Etapa Speciala), iar luni vor parcurge inca 401 km.

Navigarea – ca intotdeauna – este vitala pentru a reusi castiga, dar si pentru a reusii sa termini evenimentul, iar organizatorii au avansat si au efectuat controale mai stricte.

Roadbook-urile noi sunt codate in culori mai evidentiate si vor fi distribuite inainte de inceperea evenimentului, ceea ce inseamna ca toate echipele vor fi la egalitate in ceea ce priveste pregatirea. Cursa de la Jeddah la Qiddiya se desfasoara pe parcursul a 12 zile cu un total aproximativ de  7.500 km ( cu 5.000 km de etape speciale), 75% din traseul din acest an va fi parcurs pe drumuri nisipoase, cu o zi de odihna atat de necesara care este programata la mijlocului evenimentului. 

carlos saint

Vai, munti, canioane si dune de nisip: nu va fi nicio menajare pentru concurenti, dar aceasta este atractia principala al acestui eveniment superb, DAKAR.

 

Preluarea titlurilor a inceput deja de mult timp fara indoiala, odata cu aducerea lui Fernando Alonso la Toyota Gazoo Racing care va pilota o Toyota Hilux,  dovedeste asta. Marc Coma ii va fi copilot pilotului F1 in Dakar, atat el cat si Alonso au trecut printr-un program riguros de dezvoltare, antrenamente si testare pentru a se acomoda la cursele de teren accidentat.

Este primul campion de Formula 1 care a participat vreodata la Dakar, dar nu primul sofer de F1 care a castigat vreodata acest eveniment,onoarea ii apartine lui Jacky Ickx , care si-a revendicat victoria in 1983.

Spaniolul s-a adaptat rapid la cursele off-road, iar talentele sale din spatele volanului unei masini sunt indubitabile. Aceasta abilitateva duce oare la castigarea de etape?

dakar 2020

Coechipierul sau, Qatari Nasser Al-Attiyah, este campioanul din anul precedent al Dakar cu echipa Toyota Gazoo Racing si este din nou favorizat pentru victoria din acest an. El va urmari sa stabileasca ritmul, cu o multime de experienta si cunostinte din trecutul evenimentelor de raliuri si de peste hotare.

Stephane Peterhansel (MINI Cooper Works Buggy) al echipei Bahrain JCW X-Raid Team reprezinta cea mai puternica opozitie fata de Al-Attiyah. Dupa un eveniment neplacut din 2019 care l-a obligat sa se retraga, MINI Buggy urmeaza sa le ofere Hilux-urilor un timp mai dur pe dune. Peterhansel este priceput si, cu siguranta, isi va folosi experienta concurentiala in incercarile de a se depasi si de al depasi pe Al-Attiyah.

Castigator de doua ori si coechipier al lui Peterhansel, Carlos Sainz, se bazeaza pe experienta si este un pilot care a luat startul 12 ori la Dakar, cu doua victorii pana acum pe numele sau. Spaniolul, El Matador pentru fanii sai, este rapid si neinfricat in cautarea sa pentru victorii, iar MINI Buggy 2020 se potriveste mai mult stilului sau de conducere in acest an. Va putea El Matador, in varsta de 57 de ani, sa ridice trofeul inca o data impotriva rivalilor sai mai tineri?

 

Gigantii vor ridica mult praf in Arabia Saudita, lupta este una puternica in Dakar 2020

In categoria Truck, 47 de echipe se vor lupta pe dunele din Arabia Saudita. Acesti giganti care vor face salturi pe fascinantele dune din desert, viteza si rezistenta lor, dar cu toate privirile asupra tinutei dominante Kamaz-Master. La fel ca in categoria CAR si Bike, rivalitatea producatorilor creeaza o cursa interesanta.

Aici se vor duela nume ca si Renault Trucks, Tatra, Kamaz si Hino il vor lupta in dunele din acest an, iar campionul Eduard Nikolaev ( Kamaz-Master ), este un vrednic succesor al multiplului castigator si legenda Dakarului Vladimir Chagin si isi propune sa arate asta inca o data in 2020.

la categoria destinata celor pe doua roti, o mana de concurenti sunt capabili sa castige evenimentul din acest an. Cu toate acestea, castigatorul Toby Price din 2019 si colegii sai de echipa RedBull KTM Factory vizeaza o ocupare completa a podiumului pentru a asigura un alt record pentru echipa lor KTM.

Acest australian va spera la o alergare fara vatamari in 2020, deoarece a completat ultimele doua Dakari cu oase rupte. Cat va fi mai rapid decat coechipierii si rivalii sai?

Toti ochii sunt atintiti pe canalele tv, website-uri, radio incepand de Duminica, 5 ianuarie pana pe 17 ianuarie pentru noutatile din Dakar 2020. Pentru a afla noutati, alaturati-va noua pe pagina noastra de facebook, instagram sau twitter pentru informatii si rapoarte zilnice cu privire la cel mai prafuit eveniment al sportului motor din 2020. Transmisiunile live ale etapelor se pot vedea in toata lumea pe diferite canale TV, dupa cum urmeaza:

Etapele speciale Dakar 2020 dupa zile

Etapa 1 – 5 ianuarie
Dakarul 2020 incepe in Jeddah, acoperind un total de 752 km, concurentii terminand ziua in Al Wajh. Etapele speciale, din care se creeaza clasificarile generale, alcatuiesc 319 km din cursele zilei de deschidere.

Etapa 2 – 6 ianuarie
Cursele continua de la Al Wajh la Neom, concurentii bucurandu-se de o zi mai scurta la 401 km in general si 367 km de speciala.

Etapa 3 – 7 ianuarie
Etapa a treia va vedea concurentii sa inceapa si sa termine ziua in Neom, dar vor mai acoperi un total de 489 km provocatori, cu 404 km marcati ca speciali.

Etapa 4 – 8 ianuarie
Parasind Neom, cursa se indreapta spre Al-Ula, la vreo 676 km distanta. Este o alta zi provocatoare cand vine vorba de clasificarea generala, cu 453 km uriasi marcati ca speciali.

Etapa 5 – 9 ianuarie
Etapa a cincea vede concurentii intre Al-Ula si Ha’il, acoperind o distanta totala de 563 km. 353 km speciali, oferind concurentilor o zi mai usoara sau cel putin mai scurta decat precedentele.

Etapa 6 – 10 ianuarie
Cursa continua apoi spre Riyadh intr-una dintre cele mai lungi etape din Dakar 2020, cu peste 478 km marcati ca proba speciala si cu 830 km de parcurs in total.

Ziua de odihna – 11 ianuarie
Dupa o astfel de etapa maraton, concurentii si echipele inscrise se vor bucura de o zi de odihna, acestia ramanand la Riyadh pentru reparatii si recuperarea atat de necesare.

Etapa 7 – 12 ianuarie
Etapa 7 vede echipele din nou pe drum, de data aceasta pornind de la Riyadh la Wadi Al Dawasir. Are 741 km in total, cu 546 km de etape speciale.

Etapa 8 – 13 ianuarie
Concurentii vor petrece cea de-a opta etapa in Wadi Al Dawasir, desi vor concura pentru timp pe 474 km de etape speciale si vor calatori in total 713 km.

Etapa 9 – 14 ianuarie
Am trecut cu mult peste jumatatea raliului si ne indreptam catre etapele de final, unde soferii si bike-ri se vor indrepta de la Wadi Al Dawasir la Haradh. Este cea mai lunga etapa a cursei, cu 891 km.

Etapa 10 – 15 ianuarie
Lucrurile nu devin mai usoare, cu un traseu de la Haradh la Shubaytah care include 534 km de etape speciale si 608 km in total.

Etapa 11 – 16 ianuarie
Penultima zi de actiune, de asemenea, etapa finala super-lunga, la 744 km, de la Shubaytah la Haradh. Concurentii vor lupta pe 379 km de etape speciale.

Etapa 12 – 17 ianuarie
De la Haradh, mitingul se indreapta spre casa directa, cu o 447 km relativ modesti si 374 km de etape speciale, pana la finalul din Qiddiya.

Recomandari pentru tine!