Adrien Fourmaux, talentatul pilot din cadrul echipei M-Sport, impartaseste opinii perspicace cu privire la viitoarele modificari ale regulamentelor in Campionatul Mondial de Raliuri (WRC), in special in contextul renuntarii la sistemele hibride pentru masinile clasei Rally1.
Conform declaratiilor recente, aceasta tranzitie prefigureaza o era noua in motorsport, punandu-i pe piloti in fata unui set de provocari stimulative.
Anuntul FIA referitor la eliminarea propulsiei hibride din clasamentul Rally1, la doar trei ani de la lansarea acesteia in 2022, a starnit numeroase discutii in randul comunitatii WRC. Acest pas face parte dintr-o strategie ampla a FIA, care vizeaza reducerea costurilor si echilibrarea performantelor intre clasele Rally1 si Rally2, prin simplificarea aerodinamicii si ajustarea restrictorului de aer al masinii.
Fourmaux subliniaza ca aceasta schimbare va afecta semnificativ dinamica masinilor Rally1, care vor pierde aproximativ 87 de kilograme si 150.000 de euro din costurile lor totale. „Experienta de a conduce masini hibride este cu adevarat exceptionala, avand in vedere forta combinata a motorului turbo de 1,6 litri si a unitatii hibride de 130 kW, care produce in jur de 500 de cai putere in rafale scurte”, explica Fourmaux. Pierderea acestei puteri hibride va cere o regandire a distributiei greutatii si o adaptare a scheme tehnice, inclusiv relocalizarea radiatorului si eliminarea componentelor hibride grele.

Pilotul echipajului M-Sport anticipeaza ca aceste schimbari vor impune o reajustare a echilibrului masinilor, o sarcina care va necesita o intelegere profunda a noilor reguli care vor guverna campionatul. „Vom avea nevoie de mai multe explicatii despre regulament si despre cum va functiona”, afirma Fourmaux, recunoscand ca, in cele din urma, toti competitorii vor trebui sa se adapteze la noile conditii.
In perspectiva anului 2026, FIA pregateste deja terenul pentru o noua generatie de masini Rally1, care vor fi construite pe baza conceptului actual, cu un sasiu spatial imbunatatit si o putere de 330 de cai putere, toate incadrandu-se intr-un buget maxim de 400.000 de euro. Aceste reglementari viitoare sunt insotite de propuneri menite sa revitalizeze formatul competitiei si sa amplifice promovarea campionatului.
Fourmaux pune un accent deosebit pe importanta promovarii sportului, evidentiind necesitatea de a capitaliza pe spectaculozitatea si emotia pe care WRC le ofera. „Noile reglementari sunt intotdeauna interesante, pentru mine, este mai mult despre promovare si cum ne putem imbunatati. Ar trebui sa ne concentram pe aceasta mai mult decat pe schimbarile de regulament.”
Privind spre viitor, Adrien Fourmaux si comunitatea WRC se pregatesc sa navigheze printr-un peisaj in schimbare, unde adaptabilitatea si inovatia vor continua sa fie la fel de importante ca si viteza si agilitatea pe traseele de raliu.