Sezon hibrid de raliuri pentru Cristiana Oprea

Cu doua masini de raliu complet diferite, Peugeot 208 R2 si Opel Corsa-e, pilotul Cristiana Oprea va puncta in 2022 in doua campionate: Trofeul Balcanic FIA ERT si competitia 100% electrica Cupa Opel. Calendarul ei cuprinde peste 10 raliuri din 8 tari europene, in cel mai complex sezon de pana acum.

Dupa doua locuri 5 obtinute la clasa in Trofeul Balcanic 2021 (Rally Sliven, Bulgaria si Raliul Moldovei), Cristiana Oprea este pregatita sa creasca ritmul la bordul masinii sale de raliu, un Peugeot 208 R2 pregatit de echipa clujeana H Motorsport, in cadrul primului sau sezon complet intr-un campionat FIA.

   Campionatul FIA ERT Balkan Rally Trophy programeaza patru etape si va incepe in august pe macadamul de la Raliul Moldovei, urmand alte trei raliuri pe asfalt in Bulgaria, Serbia si Romania (Cluj). Cristiana il va avea in dreapta pe Andrei Mitrasca, pilot de viteza in coasta si copilot cu experienta:

 “Ne cunoastem de mult timp, dinainte sa intre in lumea raliurilor. Am tot spus amandoi ca intr-o zi o sa mergem impreuna la un raliu. Uite ca pana la urma s-au aranjat astrele si vom face cateva curse, unele chiar si in afara tarii. M-am recunoscut in felul in care si-a croit un drum in lumea motorsportului, in nevoia de a privi cat mai departe si mai ales cum in permanenta a incercat sa construiasca o poveste, un mesaj. O sa incerc sa ii fiu cat mai de folos, sa simta pilotajul ca si cum ar fi la viteza in coasta si ar sti traseul pe de rost.” a spus Andrei Mitrasca.

   Cu sustinerea sponsorului principal UniCredit Leasing si a partenerului deja traditional Michelin, Cristiana si Andrei se vor lupta pentru o pozitie cat mai buna in clasamentul ERT4 (fostul ERT2, redenumit conform noilor regulamente), dedicat masinilor cu tractiune fata.

Motorsport electric, focus pe sustenabilitate si inovatie

   In paralel, Vitesco Technologies s-au alaturat demersului Cristianei si impreuna au acceptat o noua provocare: participarea in Cupa Opel, o competitie monomarca dedicata modelelor electrice Corsa-e de raliu. Dupa o sesiune de teste desfasurate in Franta, Cristiana se declara entuziasmata de noua tehnologie: “Chiar daca are 1500 kg, tractiune fata si doar 140 CP, sasiul este cel folosit si pe modelele Rally4, astfel ca tinuta de drum este foarte buna. Corsa-e reactioneaza precis pe viraje, iar motorul electric ofera toata puterea instantaneu.

   In acest campionat, Cristiana va fi secondata de copilotul Alexia Parteni, tanara debutanta descoperita de ProFM care, la doar 17 ani, a demonstrat ca este suficient de pasionata si constiincioasa pentru a face performanta in raliuri. Cupa Opel cuprinde 7 etape in Germania, Olanda, Austria si Franta si se desfasoara exclusiv pe asfalt, cu un program compact de 3 zile si itinerarii mai scurte, de 70-90 de kilometri. Fetele vor disputa primul raliu pe 6-7 mai in Germania, la ADAC Rally Sulingen, si spera sa reprezinte cu cinste Romania la toate cele sapte evenimente Opel Cup, in masura in care vor reusi sa acopere bugetul necesar.

#PurposeDriven

   “Le sunt recunoscatoare partenerilor care fac posibil acest sezon hibrid, investind in sportul romanesc si in ceea ce putem oferi valoros comunitatii care ne urmareste evolutia. Am demonstrat de-a lungul anilor ca demersul meu sportiv creste incet, dar sigur spre performanta, cu rabdare, incredere, pasiune si munca in echipa. Contextul international si diversitatea programului cu siguranta ma vor ajuta sa devin mai competitiva.

   Ma bucur ca prin programul din 2022 readucem povestea noastra din raliuri mai aproape de realitatea cotidiana, in care motoarele termice si cele electrice convietuiesc. Cred ca e esential sa folosim sportul ca un catalizator pentru schimbare, misiunea mea fiind sa promovez in continuare egalitatea de gen prin proiectul Femei in Motorsport, dar si sustenabilitatea prin explorarea noilor tehnologii.” a declarat pilotul de raliu Cristiana Oprea.

Pilotul Cristiana Oprea este sustinuta in 2022 de UniCredit Leasing, Vitesco Technologies si Michelin. Parteneri tehnici sunt Walero Motorsport, APR Competition si FastR, iar parteneri media sunt ProFM, Autocritica.ro si AutoBild Romania. 

   In completarea planurilor deja stabilite, oportunitatea face ca sezonul 2022 sa debuteze in forta pentru Cristiana cu o participare-surpriza, care va fi anuntata pe 28 martie pe instagram @crissoprea, pe pagina de facebook @Cristiana Oprea si pe www.cristianaoprea.ro.

Credit foto: Bastien Roux, Flavius Croitoriu, Mihnea Tatu

Recomandari pentru tine!