Seful FIA anchetat ca a intervenit pentru Fernando Alonso in 2023

Presedintele FIA, Mohammed Ben Sulayem, se afla in centrul unei investigatii dupa acuzatii care atesta ca acesta ar fi intervenit in mod inadecvat pentru a influenta rezultatul unei competitii de Formula 1. Se presupune ca Ben Sulayem a exercitat presiuni pentru anularea unei penalizari aplicate pilotului Fernando Alonso in cadrul Marelui Premiu de Formula 1 din Arabia Saudita.

Conform unui denunt anonim adresat FIA, se sustine ca directorul FIA l-ar fi contactat pe seicul Abdullah bin Hamas bin Isa Al Khalifa, vicepresedinte al organizatiei pentru regiunea Orientului Mijlociu si Africa de Nord, cerandu-i sa reconsidere sanctiunea impusa lui Alonso. Aceasta penalizare consta intr-un timp adaugat de 10 secunde drept consecinta a unor reparatii efectuate pe monopost in timp ce pilotul spaniol indeplinea o penalizare anterioara de 5 secunde.

Incidentul a fost documentat intr-un raport intocmit de Paolo Basarri, ofiter de conformitate al FIA, care acum este examinat de comitetul de etica al organizatiei. Se asteapta ca o concluzie a investigatiei sa fie prezentata intr-un interval de patru pana la sase saptamani.

 

Initial, penalizarea primita de Alonso l-a retrogradat de pe pozitia a treia, in urma pilotilor Red Bull, Sergio Perez si Max Verstappen, pe locul patru, dupa George Russell de la Mercedes. Revocarea sanctiunii l-a repus pe Alonso pe podium, o decizie ulterior controversata.

Contextul acestui caz se leaga de interpretarea regulamentului de Formula 1 care, in acel moment, stipula clar ca nu se pot efectua lucrari la monopost in timpul executarii unei penalizari in boxe. O clarificare a acestei reguli a fost adaugata ulterior, subliniind ca orice contact fizic cu monopostul sau pilotul in timpul penalizarii este considerat lucru la masina.

Aceasta acuzatie nu este singura controversa ce-l implica pe presedintele FIA, Mohammed Ben Sulayem. Din momentul alegerii sale in decembrie 2021, s-au iscat multiple dispute, inclusiv o investigatie de conformitate impotriva directorului echipei Mercedes, Toto Wolff, si a sotiei sale Susie, care a fost rapid abandonata in urma opozitiei vehemente a Mercedes si a altor echipe de Formula 1.

In lumina acestor evenimente si a altor situatii controversate, au existat apeluri pentru revizuirea conducerii FIA si pentru indepartarea lui Ben Sulayem din pozitie. Sub presiunea comunitatii de Formula 1, directorul FIA a semnalat ca intentioneaza sa se retraga din rolul sau activ in gestionarea sportului, declarand ca si-a propus sa fie un presedinte cu rol neexecutiv.

Aceasta serie de incidente evidentiaza necesitatea unei conduite etice si transparente in administrarea sporturilor cu motor de catre FIA, organizatie care trebuie sa garanteze integritatea si echitatea competitiilor de Formula 1.

Recomandari pentru tine!