Primul podium din cariera pentru Raul Badiu la debutul cu un model Skoda Fabia R5

Digiqole Ad

● Raul Badiu si Rares Fetean au incheiat pe podium in Raliul Sibiului Bilstein 2023
● Sibienii s-au luptat pentru locul secund la debutul pe un model Skoda Fabia R5

Dupa o pauza de peste opt luni de cand s-au aflat ultima data impreuna intr-o masina de curse, Raul Badiu si Rares Fetean au revenit pe probele speciale ale Campionatului National de Raliuri Betano odata cu Raliul Sibiului Bilstein. Cursa de casa a echipajului a programat noua probe speciale, dintre care s-au desfasurat doar sapte, printre care si celebra „Santa” pe noapte, unica in Romania.

Planul echipajului Badiu / Fetean presupunea startul cu un model Mitsubishi Lancer EVO de clasa RC2N, insa o problema tehnica a masinii, identificata prea tarziu, a facut imposibila prezenta cu aceasta masina. Cu dorinta de a lua startul in fata propriilor fani, Raul a cautat solutii rapide, rezolvarea venind de la Newton Rally Team, care a avut disponibila o Skoda Fabia R5 de clasa RC2.

Competitia a inceput pentru echipaj cu testele oficiale, unde cei doi au avut primul contact cu masina de concurs. Cum decizia participarii cu Skoda Fabia R5 a fost luata in martea raliului, comportamentul masinii a fost unul complet nou pentru pilot, care a fost nevoit sa se adapteze rapid la viteza crescuta. Raul Badiu si Rares Fetean au pornit in Raliul Sibiului Bilstein 2023 cu o strategie clara: aceea de a fi progresa si a fi rapizi pe toate probele speciale, fara riscul unei iesiri in decor. Aceasta abordare le-a adus celor doi sibieni clasari in topul trei pe toate probele desfasurate in cursa din weekend, cu multiple speciale incheiate cu al doilea timp in clasamentul general.

„Decizia de participare cu Skoda Fabia R5 a fost luata spontan, cu doua zile inaintea startului, dintr-o nebunie. Primul contact cu masina a fost inaintea startului festiv, cand mi s-a explicat cum o pornesc. N-am avut parte de niciun metru de teste, am lasat drept garantie bani imprumutati si masina tatalui meu, iar astfel incepeam „profesionist si promitator” Raliul Sibiului Bilstein 2023.” a descris Raul Badiu startul in cursa de casa.

Cum prima proba a fost anulata din cauza caderilor de copaci de pe drum, echipajul a inceput competitia cu al doilea timp pe PS2 „Cheile Cibinului”, ca mai apoi sa stabileasca al treilea timp pe PS3 „Gatul Berbecului”. Dupa parcurgerea spectaculoasei probe de noapte „Santa”, Badiu si Fetean se clasau pe locul al treilea in clasamentul general, o premiera pentru cei doi.

„Prima zi a fost una de invatare pentru noi, deoarece shakedown-ul nu a fost suficient pentru a ne adapta la masina. Treptat, am inceput sa intelegem viteza de care e capabila Skoda Fabia R5 si sa ne dam seama ce schimbari trebuie sa facem pentru a fi mai rapizi. Am fost impresionati de primirea pe care ne-au facut-o fanii pe toate probele si le multumim pentru incurajarilor lor de-a lungul competitiei” a continuat Badiu.

Ziua secunda a debutat cu un ritm mult mai bun pentru echipaj, Raul si Rares reusind sa stabileasca de fiecare data al doilea timp pe probele speciale din Muntii Cindrel, dar si al treilea pe superspeciala din Sibiu. Pas cu pas, echipajul s-a apropiat de locul secund si a gasit viteza necesara pentru a fi competitiv in varful ierarhiei generale.

„Sambata am pus in aplicare ce am inteles in prima zi de concurs, iar rezultatele s-au vazut. Fara a risca, am reusit sa fim mai rapizi si sa ne apropiem constant de locul al doilea. Consider ca abia in a doua zi de concurs am ajuns la un ritm de care sa fiu multumit, de unde putem progresa si creste in continuare, totul culminat cu primul podium al carierei atat pentru mine, cat si pentru Rares.” a descris Raul ziua secunda a competitiei.

Raul Badiu si Rares Fetean au incheiat Raliul Sibiului Bilstein 2023 pe locul al treilea in clasamentul general, la doar 11,7 secunde de pozitia secunda. In conditiile unui buget limitat si a pregatirii minime, primul podium din cariera celor doi da incredere echipajului de potentialul progres.

„Cand tragem linie si privim obiectiv, suntem foarte multumiti de rezultatul nostru in Raliul Sibiului Bilstein. Desi am venit fara o pregatire serioasa si am concurat intotdeauna cu gandul la bugetul limitat, am terminat fara greseli si cu timpi multumitori pe probele speciale. Speram ca aceasta participare sa fie un prim pas catre mai multe curse cu R5-ul, iar pe viitor targetul va fi performanta, nu doar linia de sosire. Acum urmeaza o noua perioada de cautare a bugetului necesar pentru urmatoarele trei etape de macadam din 2023.” a incheiat Raul Badiu dupa Raliul Sibiului Bilstein.

Echipajul Raul Badiu & Rares Fetean este sustinut in 2023 de catre partenerii: Autoklass – official Home of Mercedes Benz, Anadolu Automobil ROM – Importator Isuzu si Karsan, Hankook Competition prin Bucur Rally & Tuning, Ion Mos, RBC – Romanian Business Consult, Saubermacher, Smart ID Dynamics, Renomia SRBA Insurance Broker.

Recomandari pentru tine!