Pe urmele lui Hirschvogel, atunci si acum

Generatiile de piloti profesionisti s-au schimbat de-a lungul timpului, insa ceva a ramas neschimbat pe Valea Domanului – spectacolul vitezei in coasta.

Este binecunoscut faptul ca intemeietorul etapei de viteza in coasta de la Resita ramane nimeni altul decat Werner Hirschvogel, regretatul pilot ce si-a dedicat mare parte din viata automobilismului si motociclismului sportiv. Nu doar atat, resiteanul a tinut sa dea mai departe ceea ce a invatat si altora, incurajandu-i pe juniorii de atunci, Lucien Hora si Mircea Padurean. Practic, amandoi au dat startul unei generatii glorioase la viteza in coasta, generatie ale carei valori s-au mostenit pana in zilele noastre.

 

Dupa antrenamentele cu public desfasurate pe traseele divizei secunde, pilotii licentiati in primul esalon al vitezei in coasta (coeficient 2), se vor intrece in perioada 9-10 iulie 2022 pe spectaculosul traseu de pe Valea Domanului, in cea de-a doua etapa a sezonului. Iar daca la inceput am deschis o mica paranteza despre generatiile anterioare, acum vine randul celor actuale sa fie prezente in orasul unde viteza in coasta a devenit un stil de viata, nu doar o competitie. Si de ce spunem “actuale” ? Ei bine, raspunsul este dat de generatia care inca e prezenta la start, respectiv de cea care preia stafeta pentru a o da mai departe peste cativa ani.

Totusi, o prezenta care a incantat privirile iubitorilor de viteza in coasta si mai ales pe cele ale resitenilor, ramane absent la etapa considerata “de casa”. Campion absolut al acestui sport in 2016, banateanul Bogdan Cuzma a reprezentat cu un succes rasunator generatia ultimilor 15 ani de viteza in coasta, fiind unul dintre cei mai buni piloti ai generatiei sale. Totusi, absenta sa indelungata de la startul etapelor de viteza in coasta s-ar putea incheia odata cu etapa hunedoreana de la Straja. Trecand la actuala generatie, Costel Casuneanu, Octavian Ciovica, Emil Ghinea, Alexandru “Dodo” Pitigoi, Florin si Matei Voicu, Florin Durche sunt numai cativa dintre numerosii piloti ce vor fi prezenti la etapa resiteana din acest sezon. Alaturi de toti acestia cat si de cei alti zeci de piloti, sunt asteptati la start si pilotii licentiati etapelor de coeficient 1, adica viteza in coasta 2. Practic, dupa cele patru etape de foc unde evolutia lor a contat in calcularea clasamentului de la finalul sezonului, de aceasta data, ei se vor intrece intr-o etapa de antrenament cu public, o excelenta incalzire pentru urmatoarele etape de la Darmanesti (23 iulie) si Straja (13 august). Fara dubii, tinerele talente ale generatiei din divizia secunda, vor fi un reper de urmarit de spectatorii resiteni si cei veniti din toate colturile tarii, intrucat tinerii piloti ajung pentru prima oara la Resita, pe traseul considerat de multi piloti cu state vechi ca fiind unul extrem de tehnic sau cel mai tehnic din campionat. O noutate absoluta pentru sezonul actual de viteza in coasta este data de prezenta la start a doi piloti profesionisti, ce spre deosebire de ceilalti nu vor pilota turisme sau prototipuri. Cei doi vor aduce la start doua camioane spectaculoase, special pregatite pentru competitiile de viteza in coasta si viteza pe circuit. Mai exact, camioanele in cauza sunt construite pe aceeasi platforma de tipul cap-tractor, utilizate pe drumurile publice pentru tractarea semi-remorcilor.

Programul etapei cuprinde traditionalele cinci urcari in ziua de sambata pentru sportivii primei divizii, respectiv o etapa completa (o recunoastere, doua antrenamente si doua de concurs) pentru sportivii diviziei secunde. Pentru acestia din urma, noutatea este ca nu vor fi premiati doar cei ce incheie pe primele 3 pozitii ale clasamentului general dedicat acestora, ci toti cei prezenti la etapa vor fi premiati de catre organizator. Totodata, aceeasi piloti de la viteza in coasta 2 vor putea evolua si duminica, in cadrul a doua urcari optionale.

Va reamintim faptul ca inscrierile raman deschise pana luni, 4 iulie 2022, in timp ce noi vom reveni de fiecare data cu ultimele noutati.

Editia din 2022 a Cupei Resita este organizata de Federatia Romana de Automobilism Sportiv in parteneriat cu Clubul Auto Blic Brasov si beneficiaza de sprijinul Primariei si Consiliului Local Resita respectiv Consiliului Judetean Caras-Severin.

Parteneri: OMNIASIG, DIVVOS4Tech, Invest in Resita, SIDE TRADING, Porsche Timisoara dealer Audi si Skoda, Auto Chelu, Reschitza Pub, Logics, Tractari 24h.

Cupa Resita 2022 este un eveniment organizat cu sprijinul Inspectoratului Judetean de Politie Caras-Severin – Serviciul Rutier, Politia Municipiului Resita -Biroul Rutier, Inspectorul de Jandarmi Judetean „GL.BG. Vasile Zorzor” Caras-Severin
si Inspectoratul ptr Situatii de Urgenta „Semenic” al Judetului Caras -Severin

Parteneri media: PrimaSportTV, reper24.ro

Informatii suplimentare: www.fras.ro; www.autorally.ro

Credite foto – Stefan Bejenaru – Rally Cow: Balazs Attila – RallyPhoto Hunters

Recomandari pentru tine!