Ott Tanak a castigat prima victorie pentru M-Sport la Raliul Suediei

Ott Tanak a castigat prima sa victorie cu noua echipa si prima celor de la M-Sport dupa victoria de la Raliul Monte-Carlo de anul trecut.

Estonul a reusit sa isi treaca in cont vicoria cu un avans de 18,7 secunde in fata lui Craig Breen de la Hyundai. Irlandezul, Therry Neuville, a terminat Raliul Suediei pe pozitia a treia, la +1,3 secunde in spatele locului secund si la 20 de secunde in spatele liderului.

Tanak a inceput ultima zi prin extinderea avantajului fata de Breen pe PS16. Estonul avand dupa acesta o diferenta de 11,6 secunde fata de rivalul sau de la Hyundai, in ciuda faptului ca a avut o mica problema la un punct de franare al etapei.

Totusi, Breen a venit cu un raspuns in etapa urmatoare, reusind sa ii fure lui Tanak un timp de 3,1 secunde pentru a reduce avantajul, fiind dupa PS17 la + 8,5 secunde.

In lupta pentru ultimul loc pe podium, Kalle Rovanpera a redus diferenta fata de Thierry Neuville la +1.1 secunde cu doua probe ramase.

 Neuville a trecut pe cauciucuri noi si castiga etapa cu un avans de 3,8 secunde in fata lui Breen, dar, mai important, Neuville a castigat 6 secunde in fata lui Rovanpera, marind ecartul la 7,1 secunde cu o proba speciala ramasa.

Drama a lovit insa inainte de etapa finala, deoarece Breen a primit o penalizare de 10 secunde pentru ca a ajuns la regrupare cu un minut intarziere.

Acest lucru l-a coborat pe irlandez pe locul trei, iar coechipierul sau cu norma intreaga, Neuville, urca pe locul doi inainte de Wolf Power Stage.

„Nu a fost o etapa buna. Mi-a fost putin frica la franari si mi-a fost frica sa depasesc limitele, dar suntem aici. A fost un weekend incredibil, un weekend greu, dar un weekend grozav pentru echipa in general. Toti pilotii au facut o treaba buna si masina a fost rapida. Acesta este aspectul pozitiv din acest weekend.” a spus Neuville.

Breen a terminat cu un avans de 1,8 secunde in fata coechipierului sau si a fost incantat de rezultat, dar a recunoscut ca nu asta era planul pentru aceasta etapa.

„Nu asta era planul, dar nu aveam de unde sa stiu. Suntem fericiti, a fost un weekend incredibil si minunat sa fim din nou in frunte”, a spus Breen.

In conditiile in care Hyundai nu a reusit sa-l puna pe Neuville in fata lui Breen, tot ce a mai ramas de facut a fost ca Ott Tanak sa aduca victoria in ceea ce este prima lui victorie cu M-Sport Ford in al doilea start.

„Evident ca inseamna foarte mult pentru mine sa vin intr-o masina noua si sa le acord incredere acestor baieti de la M-Sport cu aceasta victorie. Este un efort mare pentru ei, se lupte impotriva unor producatori atat de mari. Sunt sigur ca primesc destul de mult stres din partea mea, dar atata timp cat se realizeaza, atunci cu totii castigam. Este grozav sa faci parte din aceasta echipa”, a spus Tanak.

Clasamentul general: – eWRC Raliul Suediei 2023

Urmatoarea etapa din WRC va fi in Mexic in perioada 16 – 19 martie , unde Sebastien Ogier va reveni la volanul Toyota GR Yaris Rally 1.

Recomandari pentru tine!