Kris Meeke câștigă Raliul Spaniei, Ogier tot mai aproape de titlu in WRC

Kris Meeke reuseste sa se impuna in Spania la Raliul Catalunyei, insa ogier termina pe doi si este mai aproape de titlul mondial.

Weekend-ul trecut, Spania a fost gazda etapei cu numărul 11 din sezonul 2017 al Campionatului Mondial de Raliuri. Etapa iberică este singura care se desfășoară pe suprafețe mixte, asfalt+macadam, iar echipajele angrenate în concurs aveau de parcurs 19 probe speciale. La general înaintea etapei din Spania, Sebastien Ogier este lider, luând avans în clasament profitând și de abandonul lui Neuville.

Prima zi din Spania avea să fie alergată pe macadam. Ott Tanak stabilește timpul reper pe primele două speciale ale zilei, Andreas Mikkelsen câștigă prima trecere pe cea mai lungă specială a zilei, în lungime de 38 de kilometri, fiind totodată debutul său la Hyundai. După o trecere prin parcul de service, echipajele au revenit pe specialele spaniole. Britanicul Kris Meeke reușește să câștige două probe speciale, chiar dacă pe una s-a răsucit. Belgianul Thierry Neuville a pierdut secunde prețioase pe probe după o alegere greșită a cauciucurilor, în schimb colegul său de la echipă, Mikkelsen termină ziua pe primul loc la general. Toyota avea să piardă o mașină, pe ceea a lui Jari-Matti Latvala din cauza unor probleme de natură tehnică. Reprezentantul nostru, Simone Tempestini, termină ziua pe locul 2 în categoria WRC2.

Ziua a doua in Raliul Spaniei

Cea de-a doua zi avea în program specialele de asfalt, Meeke trecând în fruntea raliului chiar de pe prima probă a zilei secunde. Ghinionul avea să îl lovească pe Thierry Neuviile, acesta pe etapa de legătură, intâmpină probleme hidraulice și iese în decor, în plus mai primește o penalizare de 30 de secunde, deoarece a ajuns cu întârziere la start. Aceasta ripostează pe PS 10, unde obține cel mai bun timp. Nici colegii de echipă ai lui Neuville nu au scăpat de probleme. Dani Sordo și Andreas Mikkelsen lovesc o piatră pe interiorul unui viraj de dreapta, ambii suferind avarii la direcția mașinilor, fiind nevoiți să depună armele. Kris Meeke termină cea de-a doua zi de concurs lider la general, prezentând o formă de zile mari pe specialele spaniole de asfalt.

Ultima zi a fost una interesanta in Spania pentru concurenti.

Ultima zi de concurs avea să înceapă la primele ore ale dimineții. Ziua începe rău pentru pilotul Toyota, Esapekka Lappi. Acesta ratează franarea si ajunge cu mașina în parapet, fiind final de raliu pentru finlandez. După ce în ziua secundă, Neuviile a întâmpinat probleme, ei bine el avea să mai primească încă o lovitură. Aceasta rupe direcția mașinii, pe modelul lui Sordo și Mikkelsen, fiind nevoit să se retragă, șansele sale la titlu devind din ce în ce mai mici.

Și colegul său de echipă, Andreas Mikkelsen, a întâmpinat probleme, acesta uitând să fixeze monturile de la capota, iar imediat ce a pornit pe probă, capota s-a ridicat, obturându-i vizibilitatea, în plus rămâne fără intercom. Pilotul Citroen, Kris Meeke conducea în continuare raliul, chiar dacă a pierdut 5 secunde după ce s-a răsucit. Ultima probă a raliului, Power Stage-ul, i-a revenit localnicului Dani Sordo, iar liderul cursei, Kris Meeke, termină pe 2 proba.

Așadar, Kris Meeke(Citroen C3 WRC) câștigă Raliul Spaniei, fiind cea de-a doua sa victorie din acest sezon după cea “cu cântec” din Mexic, pentru el 2017 fiind un sezon frustrant, presărat cu numeroase accidente. Poziția secundă în raliu îi revine cvadrupului campion mondial, francezul Sebastien Ogier(Ford Fiesta RS WRC), care cu acest podium, își mărește avansul în clasmentul general, profitând din nou, de problemele lui Neuville, iar pe 3 a venit colegul său de echipă, Ott Tanak(Ford Fiesta RS WRC).

Celelalte nume care au terminat în puncte au fost: Juho Hanninen(Toyota Yaris WRC), Mads Ostberg(Ford Fiesta RS WRC), Stephane Lefebvre(Citroen C3 WRC), Elfyn Evans(Ford Fiesta RS WRC), Teemu Suninen(Ford Fiesta R5), Jan Kopecky(Skoda Fabia R5) și Ole-Christian Veiby(Skoda Fabia R5). În clasamentul general, Ogier rămâne lider, Tanak trece pe 2, iar Neuville cade pe 3. La constructori, M-Sport World Rally Team este în continuare lider.

Etapa cu ghinion pentru Tempestini in Raliul Spaniei.

La WRC2, finlandezul  Teemu Suninen s-a impus, urmat pe podium de Jan Kopecky și Benito Guerra(Skoda Fabia R5). Simone Tempestini termină pe 5 la WRC2, el primind o penalizare de 60 de secunde.

În categoria JWRC, localnicul Nil Solans la bordul unui Ford Fiesta R2T a câștigat, pe 2 venind Terry Folb, iar pe 3 Julius Tannert, ambii tot pe Ford Fiesta R2T, Solans câștigând și la WRC3. La WRC Trophy, s-a impus ucraineanul Valery Gorban(Mini Countryman WRC).

Următoarea etapă din WRC va avea loc în perioada 26-29 octombrie, în Țara Gailor, iar acțiunea poate fi urmărită pe canalul de televiziune Telekom Sport.

 

Sursa: RPM Racing Ro , autor: Andrei Mangalia

Recomandari pentru tine!