Interviu cu Heinz Gollner inainte de Raliul Brasovului

Raliul Brasovului isi aniverseaza in 2021 cea de-a cincizecea editie. Unul dintre numele importante din istoria acestui raliu este Heinz Gollner, care a triumfat in trei randuri aici. Autorally a stat de vorba cu Heinz Gollner inainte de Tess Rally Brasov powered by Pro-X.

Cum a fost prima dumneavoastra victorie la Brasov?
S-a intamplat in 1992. Atunci a fost primul meu sezon in raliuri iar aceasta victorie a fost cea mai mare bucurie pe care o puteam avea, fiind brasovean.

A fost inceputul unei serii de trei victorii consecutive la aici. Cum au fost acei trei ani castigatori la Brasov?
Victoriile au fost foarte placute. Mai neplacut a fost cand s-a stricat masina si nu am reusit sa o avem si pe a patra victorie sau a pe a cincea. Asta e, cateodata fierul te tradeaza. Dar Brasovul este raliul meu preferat, fiind singurul raliu pe care am reusit sa il castig de trei ori.

Raliul Brasovului este recunoscut pentru vremea impredictibila, ce deseori joaca un rol important in desfasurare. V-au fost vreodata date peste cap planurile din acest motiv?
In ’91 am facut aici primul raliu din viata mea, insa nu eram in concurs ci ca masina de deschidere. A nins cu o noapte inainte de inceperea raliului. Nu am fost in clasament, dar dupa timpi as fi fost al optulea la general. Si asta cu o Dacia 1300. Acest rezultat mi-a dat curajul necesar de a ma apuca de raliuri.

Foto: Edwin Keleti

Ati preferat raliurile pe carosabil uscat, pe ploaie sau pe zapada? Pentru ca la Brasov oricare varianta este posibila.
Sincer vorbind, nu conta care dintre acestea se intampla. Important era sa fie Raliul Brasovului. Si mi-ar placea mult sa il mai fac, indiferent de vreme. Conditiile sunt aceleasi pentru toti colegii.

Care dintre victoriile de la Brasov a fost cel mai greu de obtinut? 
Intr-un an, nu imi amintesc exact cand, copilotul meu, Sorin Itu, a avut un accident si era in ghips de sus pana jos. L-am bagat in masina la start si nu a mai coborat pana la sfarsitul raliului. Asta a fost un raliu mai dificil dar am reusit sa il castigam, victoria fiind cu atat mai placuta.

Care este proba speciala care va place cel mai mult aici? 
Mie imi plac probele lungi, deci as zice ca Babarunca. Insa Poiana este deosebita, asa ca le consider pe amandoua ca si favorite, Babarunca si Poiana.

Anul asta Poiana se va parcurge atat pe urcare cat si pe coborare. In ce configuratie o preferati?
Daca as avea o masina slaba, cu putere mai mica, as prefera-o la vale. Daca as avea una puternica, la deal.

Cine credeti ca va castiga cea de-a 50-a editie a raliului?
Mizez pe Simone. El a crescut in alte conditii decat noi, toti ceilalti.

Recomandari pentru tine!