Dakar 2023 – intregul traseu si schimbarile pentru editia aceasta

Dakar 2023 si-a dezvaluit intregul traseu, prima parte semanand cu editia din sezonul trecut, insa partea a doua omplet schimbata.

Editia din 2023 a celui mai dur rally raid in lume se va desfasura pentru al patrulea an consecutiv in Arabia Saudita, organizatorii incercand sa extinda Dakar 2023 si in alte tari din golf, insa nu s-a ajuns la nici un consens. Totusi, editia din acest an a fost modificata si extinsa, avand cu doua etape mai multe fata de anul precedent. 

Acțiunea va incepe din zona Sea Camp de pe coasta de vest a Arabiei Saudite, cu o scurt Prolog in noaptea de Revelion, care va decide ordinea de plecare pentru editia 2023 propriu-zisa.

Concurentii vor calatori de la Marea Rosie pana la coasta de est, parcurgand o distanta totala de 8.549 km, dintre care 4.706 km vor fi cronometrati sub forma de probe speciale.

Dakar 2023 va traversa orase mari precum Alula, Ha’il si Riyadh pe parcursul celor 16 zile, capitala servind drept locatie pentru ziua de odihna de la mijlocul concursului din 9 ianuarie.

O mare parte din a doua jumatate a evenimentului se va desfasura in apropierea coastei de est, orasul Dammam fiind gazda pentru finalul raliului care se va incheia pe 15 ianuarie.

Dakar 2023

Concurentii vor petrece patru zile in zona Empty Quarter, desertul bine cunoscut pentru clima si terenul sau aparte.

Este un traseu pe care ne-am straduit sa il facem putin mai dificil decat in ​​anii trecuti. Prima saptamana a raliului este ca si anul trecut, cu dune inalte, mult nisip, foarte rapid si tehnic, doar ca sunt mult mai multi kilometri, ceea ce este mult mai mult decat am cunoscut pana acum.

Pentru a doua saptamana am schimbat total ritmul. Trecem de la etape lungi in kilometri la etape scurte in kilometri, dar cu multe dune, schimband configuratia Dakarului. 

Sunt mai mult de 200 de km pe zi, ceea ce pare nimic, dar sunt dune pure. Este prima data cand facem un traseu atat de diferit intre cele două saptamani.”, a declarat directorul Raliului Dakar, David Castera.

Empty Quarter va gazdui, de asemenea, etapele 11 si 12, unde asistenta externa din partea echipajelor de asistenta va fi complet interzisa, ceea ce inseamna ca concurentii se vor baza in intregime pe ei insisi in cazul in care intampina probleme tehnice cu materialul de concurs.

Nu exista nimic, nu am gasit niciun animal, nicio persoana, nici o urma de vietate, parca este un vid. Este interesant din cauza asta, pentru ca sunt dune adevarate in acea zona. Dunele pe care le-am cuprins in itinerar pana acum nu au fost foarte dificile pentru ca nu sunt foarte inchise, acum vom avea un nivel de dificultate mai mare in raliul Dakar 2023.” a adaugat Castera.

Editia Dakar 2023 asteapta un total de 365 de vehicule din toate categoriile sa se alinieze pentru startul evenimentului. Divizia de masini va avea si anul acesta in frunte participarea Toyota, Audi si echipa Bahrain Raid Xtreme condusa de Prodrive.

Recomandari pentru tine!