Cursele de raliuri: ce il face fascinant nu doar pentru privit, ci si pentru pariat

Atrasi de ideea de miscare automatizata, oamenii au devenit rapid interesati de automobile. De aici si pana la organizarea unei competitii de maiestrie nu a fost decat un pas, care s-a inregistrat in 1894. Departe de performantele oferite de masinile de curse de Formula 1, primele concursuri de raliuri au fost organizate cu patruzeci de ani inainte de cursele de Formula 1 – Silverstone, 1950.

In ceea ce priveste popularitatea, cursele de raliuri sunt urmarite de aproape un miliard de oameni la nivel mondial. Lar acest lucru se datoreaza varietatii suprafetei pe care se concureaza, a locatiilor, dar si altor elemente care atrag atentia celor care urmaresc si pariaza pe acest sport pe site-urile caselor de pariuri legale, de exemplu, cele recomandate de Legalbet.ro  sau alte servicii similare.

Tipuri de competitii si evenimente de raliuri la nivel global si in Romania

Cursele de raliuri sunt organizate pe diverse categorii, de la competitii off road si de viteza, pana la concursuri pe asfalt si evenimente derivate. In aceasta ultima categorie se regasesc competitiile enduro, Formula Rally, cursele pe gheata si Rallycross. Printre cele mai cunoscute concursuri organizate de-a lungul timpului se numara:

  • Monte Carlo Rally

  • Safari Rally

  • Acropolis Rally

  • Tour de Corse

  • Sanremo Rally

  • Alpine Rally

  • Gran Premio del Norte

  • Shell 4000 Rally

  • Paris – Dakar Rally

Romania face parte din galeria selecta a tarilor in care au fost organizate primele raliuri (1904). Prima competitie dedicata s-a desfasurat pe distanta Bucuresti-Giugiu si retur. Raliurile, asemenea curselor de ciclism, au reprezentat de-a lungul timpului, un sport pe placul romanilor. Desfasurarea concursurilor in orase precum Brasov sau Cluj ori pe diverse suprafete si perioade ale anului (primavara- toamna) au contribuit la succesul acestui sport.

De ce sunt cursele, turneele si campionatele de raliuri distractive de urmarit pentru pariorii sportivi?

Evenimentele de raliuri au crescut in popularitate fata de competitiile de Formula 1 datorita anumitor caracteristici pe care acestea din urma nu le prezinta. Printre acestea se numara:

  • Calendarul competitional – concursurile si campionatele de raliuri sunt organizate de-a lungul anului, in diferite tari si pe suprafete variate – asfalt, off-road, gheata, etc;

  • Mediile in care se desfasoara cursele – pe langa suprafata diferita pe care au loc aceste competitii, cursele de raliuri se deruleaza de-a lungul unor trasee care ii ofera privitorului posibilitatea de a se bucura de imagini variate din diverse locatii;

  • Nivelul de adrenalina oferit spectatorilor – dat fiind faptul ca acest sport implica atat abilitati tehnice deosebite pentru pilot, acesta depinde si de indicatiile si informatiile oferite de copilot;

  • Tipuri diferite de competitii – in timp ce cursele F1 se desfasoara pe un singur tip de suprafata, pilotii de raliuri trebuie sa conduca pe diverse suprafete, de la asfalt, pietris si teren accidentat si pana la trasee speciale, inclusiv pe gheata.

Prezenta langa sofer a unui copilot poate influenta rezultatul cursei. Legatura dintre cei doi lipseste curselor de Formula 1, unde pilotul ia toate deciziile legate de ceea ce se intampla pe traseu. Pentru pariorii sportivi, acesta este un factor care trebuie luat in calcul atunci cand pariaza.

Adrenalina este stimulata la maxim in timpul acestui tip de competitie. Dat fiind faptul ca fiecare etapa poate influenta clasamentul de la final este un stimulent cautat de pariorii sportivi. Pietele sportive sunt variate, astfel ca abilitatile de pronosticare ale pariorului sunt puse la incercare si il stimuleaza pe acesta atunci cand pariaza pe cursele de raliuri. 

Faptul ca se poate paria atat pe castigatorul unei etape, cat si pe castigatorul final se dovedeste un atu pentru parior. Mai ales ca timpii obtinuti de piloti conteaza la stabilirea clasamentului final, nu locul pe care il ocupa acestia la incheierea unei etape. Cotele acordate de operatorii de pariuri evenimentelor de raliuri, alaturi de statisticile si informatiile despre piloti, masini si trasee constituie repere esentiale pentru cei care pariaza pe cursele de raliuri.

Se pot plasa pariuri pe piloti, dar si pe producatorii masinilor cu care concureaza sau pe multe alte aspecte ale cursei. Avand in vedere numarul beneficiilor oferite de competitiile de raliuri, atat la nivel de divertisment, cat si de optiuni de pariere, se poate spune ca este un sport interesant pentru toata lumea.

Recomandari pentru tine!