Raliul Bucovinei: Victorie pentru Barbu, care e noul lider al campionatului

Sebastian Barbu a obtinut a doua victorie consecutiva in Campionatul National de Raliuri Betano in Bucovina si a devenit noul lider al sezonului 2022 si totodata favoritul la titlul de campion absolut dupa ce Simone Tempestini a bifat un nou abandon din postura de lider.

Un total de 59 de echipaje au fost prezente la cea de-a doua editie organizata in noul format pe asfaltul din Bucovina. Cu Dan Girtofan revenit in competitie, dar si cu Simone Tempestini aflat la debutul in raliul din nordul Moldovei, astfel ca lupta s-a anuntat intensa inca de la inceput.

Raliul a debutat cu trei probe speciale organizate pe TransRarau, in Pojorata, unde primele doua au fost dominate de ploaie si asfalt umed, Sebastian Barbu (Skoda Fabia Rally2) si Simone Tempestini (Porsche 997 RGT) impartindu-si victoriile, cu un avantaj de partea campionului, care si-a si asigurat pozitia de lider la finalul primei zile. Proba super speciala din Campulung Moldovenesc i-a revenit lui Andrei Girtofan (Skoda Fabia Rally2), liderul la zi al campionatului inaintea etapei.

Cu un plus de 11,7 secunde fata de Barbu, principalul sau urmaritor, dupa prima zi, Tempestini a continuat si sambata sa isi mareasca avansul, acesta impunandu-se in toate cele 3 probe speciale de pana la regruparea de la manastirea Moldovita. La fel ca in Arges in urma cu patru saptamani, cutia de viteze a masinii lui Tempestini a cedat si imediat dupa incheierea PS8, sixtuplul campion national a anuntat ca abandoneaza.

Barbu a profitat de retragerea campionului si a preluat conducerea raliului, castigand toate cele 4 probe ramase, inclusive power stage-ul Paltinul, unde a fost mai rapid cu 1,1 secunde decat Andrei Girtofan. Cu un ecart final de 53,4 secunde fata de Girtofan jr, sibianul si-a ajudecat al doilea succes din acest sezon si totodata s-a impus pentru al doilea an in Bucovina, dar totodata a devenit si noul lider al campionatului.

Dupa patru etape, Barbu are 128,8 puncte, in timp ce Girtofan jr are 126,4 puncte, in timp ce Tempestini a fost depasit pe podium de Mihai Manole, care are acum 77,4 puncte. Cu doua abandonuri in patru runde, Tempestini a strans 70 de puncte, astfel ca lupta pentru titlu se complica. La finalul sezonului din care au mai ramas cinci etape se vor lua in calcul cele mai bune 7 rezultate astfel: cele mai bune 3 etape de macadam + cele mai bune 4 etape de asfalt sau cele mai bune 3 etape de asfalt + cele mai bune 4 etape de macadam. In ceea ce priveste titlul la asfalt, Girtofan jr este aproape sigur de titlu de campion, avand nevoie doar de o clasare in Top 5 la Raliul Clujului.

Etapa din Bucovina a mai consemnat o premiera. Pe podiumul general au urcat atat fiul Andrei Girtofan, cat si tatal Dan Girtofan. La primul sau raliu din 2022, Gartofan senior a bifat al 100-lea podium general din cariera, un adevarat record pentru motorsportul romanesc. Cei doi au mai fost impreuna pe podium, acum un an in Covasna, dar la doar cel pentru CNR Betano, nu general.

In top 10 la Raliul Bucovinei s-au mai clasat Bogdan Cuzma, Mihai Manole, Adrian Teslovan, Vali Porcisteanu, Jean Tatu jr, Cristian Timisica si Vlad Cosma. Un rezultat notabil a fost obtinut si de Daniel Gramada, locul 13 la general, pilot care anul trecut debuta la Rally2.

La Doua Roti Motrice, in absenta liderului Norbert Maior, victoria i-a revenit lui Jean Tatu jr, acesta impunandu-se si in clasamentul Juniorilor, dar si la Clasa RC4. La Debutanti s-a inregistrat o victorie surpriza, Catherine Radulescu incheind pentru prima oara pe prima pozitie,

Competitia de la Cupa Dacia a fost castigata din nou de fratii Supuran, la Swift s-a impus din nou Paul Popa, iar Cristian Sugar continua sa domine duelul de la Cupa 208 R2.

Dupa mai multe abandonuri succesive cu Alfa Romeo GTV, Catalin Cedric Ghigea a spart gheata in Bucovina si a obtinut primul sau succese, cu un avantaj de peste 4,31 minute fata de urmatorul clasat. La Rally2, victoria i-a revenit lui Gabriel Ienasel.

Campionatul National de Raliuri Betano se muta pe macadam de etapa viitoare, caravana urmand sa ajunga la Sibiu, in perioada 15-16 iulie.

Sursa: fras.ro

Recomandari pentru tine!