David Tarta si Mihai Sandu se impun la revenire in Swift Cup la Raliul Argesului

Digiqole Ad

Swift Cup a continuat cu a doua etapa a sezonului 2023, Raliul Argesului fiind programat pe 9 probe speciale de asfalt in judetul Arges. Transfagarasanul a fost in centrul atentiei in competitia care a vazut un numar record de echipaje la start, cupa monomarca avand si ea parte zece piloti si copiloti inscrisi cu modele Swift Sport.

Pe langa prezenta celor cinci echipaje care au luat deja startul in Raliul Harghitei, Swift Cup a avut parte de reveniri importante in etapa argeseana: David Tarta si Mihai Sandu, campionii din 2022, Paul Popa si Tudor Marza, dar si Reis Suliman alaturi de Rares Badea. Pe langa ei, alte doua echipaje s-au aflat la prima prezenta in cupa monomarca: Silvan Cimpoesu / Sorin Colceriu si Alexandru Puchianu / Tanita Mosoiu.

Raliul Argesului 2023 a fost unul caracterizat de schimbari de vreme si de aderenta, cu o serie de ploi care au influentat alegerea anvelopelor. Daca in prima zi am avut parte de un lider detasat, ziua secunda a competitiei a vazut o schimbare din cauza strategiilor diferite de anvelope si a increderii pe care au avut-o echipajele in conditii de asfalt ud pe Transfagarasan.

Prima zi de concurs a debutat cu trei probe speciale langa Campulung si cu o superspeciala in Pitesti. Cele trei echipaje care au revenit in Swift Cup au stabilit etalonul pe toata durata zilei de vineri, cu Paul Popa si Tudor Marza reusind sa se impuna pe trei din cele patru speciale. Trecerile pe „Godeni” au adus trei victorii pentru sibieni, ca mai apoi David Tarta si Mihai Sandu sa se impuna pe superspeciala din Pitesti. Astfel, prima zi se incheia cu Popa/Marza lideri, cu un avans de aproape 30 de secunde in fata echipajului Suliman/Badea si aproape 33 de secunde in fata lui Tarta si a lui Sandu.
Dimineata celei de-a doua zi de concurs a inceput cu echipajul Tarta / Sandu cel mai rapid, ca mai apoi Popa si Marza sa se impuna pe a doua proba a zilei. Coborarea pe Transfagarasan a adus singura victorie de proba pentru Eduard Crintoiu si Andrei Padure in raliul de casa, ca mai apoi Reis Suliman si Rares Badea sa stabileasca cel mai bun timp pe Power Stage, cu doar 0,3 secunde mai rapid decat urmaritorii lor.


PowerStage-ul a adus si cea mai importanta schimbare a clasamentului Swift Cup: David Tarta si Mihai Sandu au fost suficient de rapizi pentru a prelua conducerea de la Paul Popa si Tudor Marza. Cu doar doi kilometri de parcurs pe a doua parcurgere a superspecialei din Pitesti, clasamentul a ramas neschimbat in cupa monomarca pana la finalul Raliului Argesului 2023:

  1.  David Tarta & Mihai Sandu
  2.  Paul Popa & Tudor Marza +5,3s
  3.  Reis Suliman & Rares Badea +10,1s
  4.  Alexandru Cazacu & George Marcu +3:03,8
  5.  Cristian Stoica & Adriana Stoica +5:03,0
  6.  Sorin Lungu & Mihai Talpau +5:52,9
  7. Silvan Cimpoesu & Sorin Colceriu +6:36,4
  8. Alexandru Puchianu & Tanita Mosoiu +7:24,8
  9.  Mircea Crisan & Florian Valenas +9:32,0
  10. Eduard Crintoiu & Andrei Padure +17:10,4

In spatele duelului pentru victorie, Alexandru Cazacu si George Marcu au reusit o cursa foarte buna, terminand pe locul patru, cu un avans confortabil, cei doi sibieni acumuland astfel un numar important de puncte valoroase. Cristian Stoica si Adriana Stoica au revenit dupa iesirea in decor de la Harghita cu un rezultat foarte bun, un loc cinci, in timp ce Sorin Lungu si Mihai Talpau au demonstrat ca ritmul lor este in crestere.

Topul 10 a fost incheiat de Silvan Cimpoesu & Sorin Colceriu, Alexandru Puchianu & Tanita Mosoiu, Mircea Crisan & Florian Valenas si Eduard Crintoiu & Andrei Padure, care au revenit in ziua secunda dupa un abandon la finalul primei probe.

Raliul Argesului a fost unul de antrenament pentru noi, inaintea etapei din Elvetia unde ne aflam in aceasta saptamana. A fost greu, cu vreme schimbatoare, alegerea anvelopelor fiind dificila, drept dovada am facut greseli in prima zi. Duelul cu Paul si Tudor a fost foarte strans, dar am reusit sa castigam acest raliu pe ultima suta de metri. Ca de obicei, eu si Mihai ne-am inteles foarte bine in masina, ma bucur ca am putut sa ma intorc pe modelul Swift si cred ca ma voi intoarce de cateva ori din nou in acest an. Felicitari colegilor mei, in special lui Reis pentru ritmul foarte bun dupa un incident la etapa trecuta.” a declarat David Tarta, invingatorul in Swift Cup la Raliul Argesului 2023. 

Cu bune si cu rele, weekend-ul trecut am luat startul la primul raliu al sezonului! Cu siguranta anul acesta competitional nu a inceput pentru mine asa cum mi-am propus, dar revenit la volanul Suzuki-ului am reusit sa castig 4 dintre cele 9 probe speciale din cadrul Raliului Argesului, care intr-un final s-au concretizat intr-un loc 2 la Swift Cup si RC5N. Sechelele accidentului si ploaia si-au spus cuvantul prin lipsa de incredere pe care am resimtit-o, dar m-am putut bucura de o prima zi in care am fost rapid si de un raliu dus pana la capat. Multumesc tuturor celor care au facut participarea mea posibila! Sa ne revedem cu bine si la urmatoarele raliuri!” a spus la final Paul Popa, ocupantul locului secund.

In primul rand, ne-am bucurat foarte tare ca am avut posibilitatea de a participa la aceasta etapa. Dupa incidentul de la Harghita ne-am straduit sa gasim o varianta in care sa nu ratam etapa din Arges, care reprezinta o oportunitate importanta pentru acumularea de experienta. Sunt in stadiul in care parcurgerea a cat mai multor kilometri de proba speciala este lucrul cel mai important in evolutia mea ca pilot. Raliul Argesului a fost unul foarte interesant din mai multe puncte de vedere. Am intalnit o vreme schimbatoare si imprevizibila, iar asfaltul ud a fost o suprafata noua pentru mine. Alegerea anvelopelor a fost una decisiva si aici si-a spus cuvantul experienta copilotul meu, Rares, de la care am ce invata cu fiecare etapa. De asemenea, Transfagarasanul a fost o proba dificila, foarte tehnica si de viteza care mi-a placut extrem de mult.” a declarat Reis Suliman, locul 3 in Swift Cup.

In 2023, Swift Cup este sustinuta de partenerii Bucur Rally & Tuning, Sparco Shop Romania, Protlum, Sparco, Hankook Competition, cu sprijinul Federatiei Romane de Automobilism Sportiv.
Parteneri media: RallyMax.ro si ABimages.

Recomandari pentru tine!