Comparatoare de asigurari RCA si ce trebuie sa verifici

Cea mai simpla metoda de a afla unde poti gasi cea mai ieftina asigurare auto obligatorie sunt comparatoarele si calculatoarele online de preturi, care iti pot spune exact pretul unei astfel de asigurari pentru masina ta. Da, cu totii stim ca RCA-ul este o alte cheltuiala care trebuie sa o luam in calcul atunci cand avem o masina pe langa combustibil, bani de intretinere, rovinieta, aceasta polita ne mai ” scapa ” de ceva bani in fiecare an.

 Aceasta asigurare auto este conceputa pentru despagubirea unor terte persoane implicate in accidente rutiere petrecute pe drumurile publice din Romania si a Uniunii Europene cu un alt autovehicul, aceasta te scapa de plata despagubirilor pentru pagubele materiale si morale create de accidentul pe care l-ai provocat. 

Pentru a fi valabil acest contract rca si pentru a nu fi probleme cu asiguratorul, trebuie intotdeauna sa verifici cele 7 insemne care trebuie sa apara obligatoriu pe contractul incheiat.

  1. Perioada de valabilitate
  2. Informatii de identificare a asiguratorului, cat si a masinii dumneavoastra
  3. Valoarea primei de asigurare
  4. Limita maxima de despagubire
  5. Statele in care asigurarea este valabila
  6. Date tehnice ale masini
  7. Bonus-malus

Dar ce faci daca in trafic dai peste o persoana care circula fara asigurare obligatorie incheiata sau a uitat sa isi reinoiasca rca-ul? In orice domeniu se gasesc portite de scapare, iar aici putem vorbi despre o asigurare facultativa care se numeste CASCO. Acest tip de polita permite sa iti repari autoturisul pe banii asiguratorului in cazul in care ati fost implicat intr-un accident rutier, iar soferul vinovat nu are asigurare obligatorie, insa si aceasta metoda va mai lasa fara ceva banuti.

A doua varianta este sa actionati in instanta persoana respectiva, insa aici depinde de foarte multi factori termenul final al procesului, s-ar putea sa stai cu masina nereparata chiar si un an, poate doi, iar daca nu ai buget sa o repari din buzunarul propriu, atunci ce faci? 

In Romania exista o asociatie profesionala numita Fondul de Protectie al Victimelor Strazii, care se ocupa cu astfel de cazuri, in care vinovatul producerii acidentului nu detine o polita rca incheiata. Acestia despagubesc pagubitul, urmand ca apoi sa actioneze in instanta soferul care a produs accidentul, recuperand suma de la acesta prin acest proces.

Ce recomandam, este inainte de incheierea unui astfel de contract, sa verificati la ASF romania daca firma cu care doriti sa incheiati o polita obligatorie, poate sa incheie astfel de asigurari pe teritoriul Romaniei.

Recomandari pentru tine!