Bahrain si Arabia Saudita se vor desfasura sambata, vezi de ce

Sezonul de Formula 1 din 2024 incepe sambata, pe 2 martie, iar Marele Premiu din Arabia Saudita are loc, de asemenea, intr-o zi de sambata, dar de ce aceste curse nu au loc intr-o zi de duminica?

Echipele si pilotii se pregatesc pentru cel mai lung sezon din istoria Formulei 1, cu pana la 24 de Marele Premiu in calendar.

Dar asta nu este singura particularitate a sezonului din 2024, deoarece anul incepe cu doua curse intr-o zi de sambata: Marele Premiu din Bahrain (2 martie) si Arabia Saudita (9 martie).

De ce incepe sezonul de Formula 1 din 2024 intr-o zi de sambata?
Motivul pentru care sezonul de Formula 1 din 2024 incepe cu doua curse in zilele de sambata este Ramadanul, care incepe duminica, pe 10 martie – ziua in care ar fi trebuit sa aiba loc Marele Premiu din Arabia Saudita.

Din cauza inceperii Ramadanului, aceasta cursa a fost mutata cu o zi inainte si va avea loc sambata seara. Motivul pentru care deschiderea sezonului in Bahrain are loc si cu o saptamana mai devreme, tot intr-o zi de sambata, are legatura cu regulile Formulei 1, deoarece reglementarile stipuleaza ca trebuie sa existe cel putin o saptamana intre doua curse.

Aceasta a determinat ca deschiderea sezonului din Bahrain sa fie mutata cu o zi mai devreme, pentru a se putea adapta la aceasta.

Care este programul pentru GP-urile din Bahrain si Arabia Saudita?
Deoarece primele doua curse ale sezonului au loc intr-o zi de sambata, intregul program a fost mutat cu o zi inainte.

Acest lucru inseamna ca cele doua sesiuni de antrenamente libere de o ora vor avea loc joi, in timp ce a treia sesiune de antrenamente libere si sesiunile de calificari vor avea loc vineri.

In ambele cazuri, prima zi a weekendului este dedicata in intregime cursei.

Mai multe curse de Formula 1 in zilele de sambata in 2024
Marele Premiu al Bahrainului si Marele Premiu al Arabiei Saudite nu sunt singurele doua curse din 2024 care vor avea loc intr-o zi de sambata, deoarece Marele Premiu al Las Vegasului, pe 24 noiembrie, este programat si el intr-o zi de sambata.

Acest lucru se datoreaza diferentei de fus orar semnificative cu Europa. De fapt, cursa are loc la ora locala 22:00 – daca ar avea loc intr-o zi de duminica, cursa ar incepe la ora 6:00 dimineata de luni in Marea Britanie.

Multi fani ar trebui sa plece la munca, ceea ce ar duce la o scadere a audientei. S-a decis, prin urmare, sa se mute cursa cu o zi inainte pentru a permite mai multor fani de Formula 1 din intreaga lume sa se conecteze.

Cand a fost ultima data cand F1 a concurat intr-o zi de sambata?
F1 nu este strain de a nu concura intr-o zi de duminica, desi nu este foarte obisnuit.

Doar 75 de curse de F1 au avut loc in zile diferite de duminica, cea mai recenta fiind Marele Premiu al Las Vegasului din 2023.

Inainte de aceasta, ar trebui sa mergem inapoi cu 38 de ani, pana la Marele Premiu al Africii de Sud din 1985, care a avut loc intr-o zi de sambata.

Recomandari pentru tine!