Andrei Mitre, invingator in Cupa DACIA, in premiera la Transilvania Rally 2018

Weekendul trecut s-a disputat cea de-a doua etapa a Cupei DACIA 2018, pe probele de asfalt din Cluj-Napoca. Dupa ce au dominat prima zi de concurs, Mihnea Muresan/Bogdan Iancu au iesit in decor pe prima speciala de sambata, lasand cale libera catre locul I al etapei. Astfel, juniorul Andrei Mitre, avandu-l copilot pe Horatiu Baltador, s-a detasat in fruntea Cupei DACIA si a castigat primul sau raliu in competitia monomarca.

Andrei Mitre este parte din generatia tinerilor piloti care s-au alaturat Cupei DACIA de la 16 ani, progresand constant de-a lungul sezoanelor. Primele 2 etape din acest an au demonstrat ca are un cuvant greu de spus in economia generala a clasamentului 2018. Dupa o revenire spectaculoasa pe podium la Tess Rally Brasov, Transilvania Rally i-a adus mult asteptata victorie in cadrul Cupa DACIA, cu peste 4 minute avans in fata urmatorului concurent, si l-a trecut in fruntea clasamentului general provizoriu al competitiei.
“Transilvania Rally, un raliu greu, dar frumos.

Dupa doua zile destul de lungi in care am parcus 160 km de proba, am reusit sa bifez prima victorie in cadrul Cupei, acumuland extrem de multa experienta. A fost o cursa care a combinat perfect portiunile de viteza cat si portiunile tehnice, schimbari de aderenta, toate acestea la o temperatura destul de ridicata.
Eu si Horatiu am reusit sa profitam de conditiile date si am facut o cursa buna, in care am avut un ritm constant, reusind sa urcam pe prima pozitie a clasamentului general dupa primele doua etape. Acum ne pregatim pentru Raliul Aradului, unde speram sa obtinem un rezultat cat mai bun pentru a ne consolida pozitia.” a declarat juniorul Andrei Mitre.

Pentru prima data in acest an, s-au inscris sapte debutanti, mai multi decat echipaje cu experienta. Podiumul general al etapei a fost astfel completat de 2 echipaje debutante care au ridicat stacheta in acest sezon. Bogdan Gheorghiu/Robert Radu au realizat o noua performanta la bordul Loganului lor, ocupand la Cluj locul 2 in clasamentul general si primul loc la debutanti Cupa DACIA. Au confirmat astfel ca rezultatul de la Tess Rally 2018 nu a fost o coincidenta, avand un ritm foarte bun pe asfalt si punand probleme chiar si echipajelor cu mai multa experienta.

“Pentru noi a fost cel mai frumos raliu. Inca simtim ca am putea si mai mult, dar asta va veni cu timpul, trebuie sa avem mai multa incredere in noi. Ma refer aici ca uneori, din instinct, nu-mi ascult copilotul. E vorba de acele viraje care sunt pe urcare (sau asa zisele cocoase) si in care reduc prea mult viteza din instinct. Dar pe ansamblu am facut o etapa buna tinand cont ca mergem totusi cu un Logan, care la deal cam gafaie saracutul! A se vedea cateva probe de coborare in care l-am batut pe baiatul cu Suzuki, concurentul nostru direct la „debutanti general”, titlu pe care ne-am propus sa-l atacam anul acesta.

Abia asteptam Aradul. Acolo cred ca vom avea sanse mai mari sa ne apropiem de masinile mai puternice, Sandero sau Suzuki…Oricum, noi concuram doar din placere, ne incarca adrenalina si ne plac foarte mult raliurile si acea stare minunata in care intram cand mergem pe proba.” ne-a spus pilotul iesean Bogdan Gheorghiu.
Eugen Caragui/Robert Fus au urcat de asemenea pe ambele podiumuri ale clasamentelor Cupei DACIA, pe locul 3 general si 2 debutanti. Echipajul DTO Rally Team a avut un ritm bun pe probele de la Cluj, asigurandu-si puncte importante in clasamentul provizoriu.

Desi a avut ceva probleme tehnice la shakedown, Ramona Rusu, vicecampioana europeana la drift in 2014 si debutanta in Cupa DACIA 2018, a reusit sa ia startul si sa termine cu bine acest raliu de anduranta. Consecventa de pe probe i-a adus locul 3 la debutanti Cupa DACIA si, astfel, primul podium din Campionatul National de Raliuri alaturi de copilotul sau, Sorin Crisan. Locurile 4 si 5 au fost ocupa de Dan Albut/Cristian Bala si Silviu Procopiu/Mihai Stanciu, acestia din urma fiind incetiniti si ei de cateva incidente de cursa.

Dintre echipajele bine cunoscute, Dragos Popa/Sorin Colceriu s-au clasat pe locul 4 general dupa ce au pierdut timp pe una dintre probe in urma unei pene de cauciuc, lucru care i-a scos din lupta pentru podium chiar la inceputul celei de-a doua zile de concurs. Ovidiu Costea/Robert Maior si Cristiana Oprea/Diana Hategan au avut un parcurs constant, insa nu suficient de sustinut pentru a se apropia de primii clasati.

Din pacate, din totalul de 12 echipaje inscrise la aceasta etapa, am numarat 3 abandonuri: Mihnea Muresan, dar si nou-venitul debutant Andrei Paun au iesit in decor, iar Cristian Melczer a avut probleme tehnice pe etapa care nu i-au mai permis sa continue raliul.

In 2018 Cupa DACIA este sustinuta de RCI Leasing, Viarom si Mival Class reparator Renault. Partenerii tehnici care mentin buna desfasurare a competitiei monomarca sunt Oreca – principalul furnizor al kit-ului Sandero, Pilot – producator de accesorii auto, Hankook – anvelope de competitii. Partener media este Radio Romania Actualitati, care va relata evolutia echipajelor de-a lungul sezonului, iar dupa fiecare raliu piloti si copiloti care alearga romaneste isi vor impartasi direct din studio experientele din masinile de curse.

Urmatoarea etapa a Cupei DACIA 2018 este Raliul Aradului, care se va desfasura la Arad pe 24-26 mai. Mai multe informatii despre evolutia echipajelor si noutatile competitiei monomarca puteti gasi pe site-ul www.cupadacia.ro, pe pagina facebook Cupa Dacia si pe contul de instagram @cupadacia.

Clasamentul general Cupa DACIA 2018 dupa a doua etapa:
1. A. Mitre/H. Baltador 58p
2. D. Popa/S. Colceriu 52p
3. B. Gheorghiu/R. Radu 49p
4. E. Caragui/R. Fus 35p
5. C. Oprea/D. Hategan 30p
6. O. Costea/R. Maior 24p
7. R. Rusu/S. Crisan 21p
8. S. Procopiu/M. Stanciu 20p
9. D. Albut/C. Bala 14p
10. M. Muresan/B. Iancu 8p
11. D. Zaharia/D. Plugaru 4p
12. C. Melczer/E. Sipos 4p
13. A. Paun/M. Drilea 4p
*Se acorda 4p bonus pentru participare

Recomandari pentru tine!