Povestea unui junior campion timişorean şi visul de a pilota în WRC

Cu toţii avem o pasiune sau un obiectiv mare pe care vrem să îl îndeplinim în această viaţă, să ajungem să facem ceea ce ne dorim de când eram tineri şi ceea ce ne face să fim fericiţi. Cristian Sugár un tanar timisorean pasionat de automobilism isi doreste sa piloteze în Campionatul Mondial de Raliuri. Povestea lui o redam mai jos…

12165001_888422861235755_966701457_o

Salutări tuturor fanilor automobilismului si felicitari voua pentru ca sustine-ti tinerele sperante. Ma numesc Cristian Sugár, am 17 ani si sunt din Timișoara. Visul meu este să ajung să pilotez la cel mai înalt nivel ca și pilot de uzină in Campionatul Mondial de Raliuri. Am reușit să pășesc în lumea curselor la vârsta de 15 ani. De la vârsta de 3 ani am o pasiune pentru tot ce înseamnă mașini, însă odata ajuns la vârsta de 14 ani am descoperit ce vreau să fac cu adevărat, să pilotez mașini de curse. Totul a început când am aflat că diriginta mea participă la evenimente automobilistice, mergând să o susțin, mi-am dorit foarte mult sa practic si eu acest sport. Cireașa de pe tort a venit atunci când am avut ocazia să stau în dreapta campionului național de raliuri, Vali Porcisteanu. Atunci am început cu adevărat sa realizez că asta voi face toată viața, indiferent la ce nivel îmi va permite bugetul. În momentul de față am reușit să adaug in palmares un titlu de campion județean Timiș in 2014, iar anul acesta pare sa se termine la fel de bine ca cel trecut, cu toate că am vrut sa particip intr-un campionat național, lucru pe care bugetul nu mi l-a permis însă anul acesta. Anul competițional 2016 sper că va fi unul la nivel național cu o mașină proprie, competitivă și în același timp unul de succes. Deși am început relativ târziu față de alți piloți, cred în visul meu și voi face sacrificii în continuare pentru a ajunge la nivelul dorit. Motorsportul este un sport tehnico-aplicativ, foarte complex și diferit față de celelalte, pentru a fi un pilot de succes trebuie să ai pe lângă talentul înnăscut o grămadă de alte calități cum ar fi îndemânarea, puterea de concentrare foarte ridicată, calmul, atenția distributivă, curajul, raționamentul, precizia, fair-play-ul, finețea, spiritul de echipă și deși mulți nu cred, condiția fizică.

Din păcate tot acest cumul de calități nu sunt îndeajuns fără un buget pe masura, motiv pentru care mulți piloți nu se pot face remarcați la adevărata lor valoare. Pentru a reuși sa te faci remarcat in acest sport ai nevoie de o doză de nebunie, determinare, voință foarte multă, și nu în ultimul rând puterea pshică de a trece peste eșecuri, obstacole sau chiar și ieșiri in decor, acestea din urmă, făcând parte din peisajul acestui sport. Nu oricine poate practica acest sport la nivel înalt, faptul ca poți pierde cursa sau ca mașina poate ceda în orice clipă face parte din acest sport, iar aceste lucruri trebuie acceptate si nu trebuie lăsate să te oprească din a-ți trăi visul, trebuie să lupți mereu pentru a ajunge un învingător. Multă lume m-a întrebat dacă nu îmi este frică pentru sănătatea si viața mea riscându-mi-o de fiecare dată când mă urc în mașina de curse, eu cred însă ca dacă e să se întâmple ceva, se întampla in cadrul oricărei activități, chiar si mult mai puțin periculoase. Senzația oferită de o mașină de curse nu se poate compara cu nimic altceva si nu poate fi simțită pe deplin nici măcar de pe scaunul din dreapta, pe lângă asta, atmosfera de la curse si oamenii de calitate plini de pasiune, uniți si mereu acolo pentru a te ajuta, încheie descrierea cuvântului MOTORSPORT pentru mine.

12163005_888421201235921_159723245_o

Recomandari pentru tine!