Vanessa Cadar: ”Să ajung pe podium a fost cireaşa de pe tort”

12109940_10207797077386493_1021667422664560365_oPrezenţele feminine in motorsport sunt rare in toată lumea. Le putem număra pe degetele de la mâini. Puternice, determinate, perseverente, aceste femei sunt mai mult decât modele, sunt lecţii de viaţă. Una dintre ele este braşoveanca Vanessa Cadar, care anul acesta a debutat în Campionatul Naţional de Raliuri ca navigator, şi de curând şi-a îndeplinit un vis: să debuteze ca pilot în lumea automobilismului. Vanessa a avut amabilitatea de a ne răspunde la cateva întrebări, iată raspunsurile ei…

Fan Rally: Vanessa, ne bucurăm sa stăm de vorba cu o prezenţă feminină din motorsportul romanesc. Spune-ne te rog, de unde provine pasiunea ta pentru motorsport?

Vanessa: De când eram mică îmi plăcea să stau la tata in braţe când conducea si să ţin volanul. La 16 ani părinţii mi-au făcut surpriza să mă ducă într-un poligon auto si să mă învete să conduc, stiind cat de nerăbdătoare eram. Am început şcoala de şoferi înainte să împlinesc 18 ani şi în prima zi cand am luat adeverinţa înlocuitoare am mers pe Drumul Poienii cu maşina prietenului meu. Deci, plăcerea si dorinţa de a conduce am avut-o mereu, însă pasiunea pentru motorsport a prins rădăcini din momentul în care am fost la prima etapă de coastă, cea de la Râşnov.

Fan Rally: Ai debutat ca si navigator in Campionaţul Naţional de Raliuri alături de Cristi Cotan la Transilvania Rally. Cum ai descrie in câteva cuvinte raliul de debut?

Vanessa: A fost un alt vis îndeplinit, să particip efectiv la un raliu si să nu mai fiu doar spectator. Desi dorinţa mea era de a fi pilot, mi-a placut mai mult decât as fi crezut să fiu navigator. A fost un raliu complex, cu probe foarte lungi si tehnice, o adevarată provocare. Totul a decurs excelent, reuşind împreuna cu Cristi un loc 5 la grupa 9 si un podium, locul 2 la Debutanti.

Fan Rally: După Transilvania Rally, aţi continuat în aceeasi formulă la Sibiu Rally Challenge. Cum ai descrie colaborarea ta cu Cristi?

Vanessa: Am colaborat în continuare cu Cristi deoarece am format într-adevar o echipă, nu doar un echipaj. Ne-am înţeles foarte bine înca de la Cluj si plănuisem de atunci că vom merge si la Sibiu. Dictarea a început să meargă tot mai bine pe probele speciale din ce-al de-al doilea raliu împreună, am început să ne sincronizăm si am avut probe care nu au necesitat nicio corectare.

Fan Rally: Weekendul care tocmai s-a încheiat a marcat pentru tine debutul tău ca si pilot in CNVC. Ai obţinut locul 2 la grupa N1. Care a fost feelingul din spatele volanului? Cum te-ai simţit concurând la etapa de casa in faţa proprilor fani?

Vanessa: A fost un weekend extraordinar, pe care nu îl voi uita niciodată. Îmi propusesem încă de la începutul anului ca la etapa de la Braşov să particip ca pilot, însa a fost o perioadă în care nu mai credeam că reuşesc. M-am apucat efectiv să mă pregătesc si să caut sponsori cu doar o săptămână înainte de etapă, dar „mai bine mai târziu decât niciodată”. Mi-am dorit atât de mult încât toate lucrurile s-au aşezat aşa cum a trebuit si am reuşit. Experienţa în spatele volanului maşinii de curse a fost una de mult aşteptată, cu emoţii, mai ales înainte de prima urcare, dar cu o fericire de nedescris. În majoritatea momentelor chiar nu îmi venea să cred că sunt acolo, în postura de pilot si că voi concura alături de nume mari din motorsport. Să ajung pe podium a fost cireaşa de pe tort.

Fan Rally: Ce le recomanzi domnisoarelor pasionate de acest sport care vor sa intre in acest fenomen? Care crezi ca sunt aptitudinle de care are nevoie o fata pentru a practica acest sport?

Vanessa: În primul rand, mă bucur că deja sunt prezenţe feminine in motorsport, care au si debutat la această etapă ca piloti. În al doilea rănd, nu cred că aş face o diferenţă, aş recomanda ORICUI doreşte să devină pilot, să îşi urmeze visul şi să creadă că va reusi. Cu o dorintă puternică, un plan, perseverenţă si implicare cred că oricine poate reuşi. La fel, ca si aptitudini, nu cred că sunt necesare altele decât i-ar trebui oricărei persoane, fie bărbat sau femeie; din punctul meu de vedere, este nevoie de pasiune, cunoştinţe despre tehnici de pilotaj şi curaj.

Fan Rally: In final, transmite un mesaj fanilor, sustinatorilor tai si cititorilor fanrally.ro

Vanessa: Nu pot decât să le mulţumesc ca există! Toate mesajele pe care le primesc cu felicitări îmi fac de fiecare data ziua mai frumoasă. Sper să mă ridic la asteptările lor si să vină oricând în parcul service, la următoarele etape, să ne cunoastem. De asemenea, ţin să mulţumesc partenerilor care au făcut acest vis posibil, Seed Sprint, Grand Travel, La Strada Bistronomie, Dealul Morii Residence şi Kebamo Construct, dar şi tuturor celor care m-au susţinut pe perioada acestei etape.

12080362_10207791658931035_7847616409532910782_o

 

 

Recomandari pentru tine!