Raul Badiu si Gabriel Lazar obtin victorii de proba si locul 5 in Raliul Suediei

La fel ca in sezonul trecut, Campionatul Mondial de Raliuri pentru Juniori a debutat cu Raliul Suediei, competitie care a avut loc zilele trecute pe probele speciale din Suedia si Norvegia. Cunoscuta ca o etapa unica, desfasurata pe zapada si gheata pe o serie de drumuri rapide prin padurile scandinave, editia din 2020 a Raliului Suediei a fost una aparte, cu conditii diferite de cele obisnuite in ultimii ani competitionali. Dupa participarea din 2019 in JuniorWRC, Raul Badiu si Gabriel Lazar se afla la startul competitiei dedicate tinerilor piloti talentati si in acest sezon, cu cinci curse programate pe diferite suprafete pana in finalul lunii octombrie.

Organizatorii au anuntat inaintea startului modificari ale traseului de concurs, prin anularea unor probe speciale si scurtarea kilometrilor parcursi, toate din cauza temperaturilor ridicate si a lipsei zapezii. Conditiile meteo au influentat starea traseului de concurs ramas in programul raliului, zapada lipsind deseori de pe drumuri, concurentii fiind obligati sa ”alerge” cu anvelope cu cuie, special construite pentru gheata, pe macadam sau pamant. In ciuda acestor necunoscute, Raul si Gabi s-au adaptat excelent la provocarile din Suedia si au tinut pasul cu echipajele scandinave, mult mai obisnuite cu evolutia pe zapada.

Cu o singura sesiune de teste efectuata inaintea startului in Raliul Suediei, echipajul roman format din Raul Badiu si Gabriel Lazar s-a bazat pe experienta de pe probele din 2019 pentru a avea un ritm bun in prima cursa din 2020. Inca de la inceput, cei doi au pornit cu o strategie inteligenta, dorind sa creasca viteza treptat, astfel incat sa evite greselile din trecut. Cu o abordare perfecta a cursei, echipajul a demonstrat maturitate si a obtinut timpi in varful clasamentului pe cateva probe speciale din Raliul Suediei.

Credit foto: M-Sport

Cursa a inceput usor ezitant pentru Raul si Gabi, lipsa testelor fiind resimtita de catre echipaj in conditiile dificile de pe probele speciale. Cu un traseu cu o suprafata schimbatoare, cu treceri dese de la macadam la gheata sau zapada, Badiu si Lazar au obtinut timpi in mijlocul clasamentului in prima zi de concurs, in care au reusit sa se adapteze conditiilor si sa creasca ritmul in masina de concurs. Surpriza placuta a venit chiar la finalul zilei de vineri, cand echipajul a obtinut prima victorie de proba a carierei in Junior WRC, pe ”Torsby Sprint”, o speciala desfasurata in intregime pe macadam.

Sambata au fost programate alte patru speciale, cu un format identic cu ziua anterioara, Raul Badiu si Gabriel Lazar obtinand timpi mai buni si fiind multumiti de ritmul avut. Astfel, cei doi au urcat treptat locuri in clasamentul general al juniorilor, aflandu-se la finalul zilei secunde de concurs pe locul sase, adjudecandu-si a doua trecere pe ”Torsby Sprint”, proba pe care s-au impus si vineri. Cu doua probe programate initial duminica, temperaturile ridicate au obligat organizatorii sa anuleze prima speciala, Raul si Gabi parcurgand doar o trecere pe ”Likenas”, unde au reusit al saselea timp si au urcat pe locul cinci in clasamentul juniorilor, profitand de problemele intampinate de unul dintre adversari.

”Am avut un ritm conservator si precaut la inceput, avand in vedere lipsa de kilometri de la ultimul raliu din Campionatul Mondial, din Finlanda, in august 2019. Tinand cont ca nu am efectuat suficiente teste si ca nu am evoluat deloc pe zapada de un an, suntem multumiti ca am imbunatatit constant ritmul si viteza pe probe, ajungand chiar sa castigam doua probe speciale” a spus Raul la finalul celor 9 probe speciale desfasurate in Suedia. Cu un ritm constant, progresand de la o proba speciala la alta, Raul Badiu si Gabriel Lazar au reusit un excelent loc 5 in Raliul Suediei in clasamentul Junior WRC, in spatele a patru echipaje nordice, favorite pe drumurile din Scandinavia. Celor 10 puncte obtinute li se adauga si 2 puncte bonus pentru cele doua victorii pe ”Torsby Sprint”, echipajul roman fiind la prima reusita de acest gen in Campionatul Mondial de Raliuri pentru Juniori.

Credit foto: M-Sport

”Dupa ritmul progresiv de vineri si sambata, am continuat cu o viteza buna si duminica, cand am fi putut obtine, probabil, un timp in topul 3, daca nu ne-ar fi incetinit un concurent cu probleme, in spatele caruia am mers aproximativ 4 kilometri. Plecam din Suedia foarte multumiti de rezultat si in special de evolutia pe anumite sectiuni de proba, acolo unde ritmul a fost la nivelul la care ne dorim. Urmeaza Raliul Sardiniei, pe macadam, suprafata noastra favorita, acolo unde am fost aproape de podium in 2019 si unde suntem siguri ca vom obtine un rezultat mai bun” a incheiat Raul povestea experientei din Raliul Suediei 2020.

Pentru echipaj urmeaza trecerea pe macadam in iunie, cand este programat Raliul Sardiniei in Italia, acolo unde Raul si Gabi au ocupat locul al patrulea in 2019, la cateva secunde de podium. Sezonul 2020 al Campionatului Mondial de Raliuri pentru Juniori continua pe macadam in august cu Raliul Finlandei, in octombrie pe asfalt cu Raliul Germaniei si la finalul lui octombrie cu Raliul Marii Britanii, desfasurat pe macadamul alunecos din Tara Galiilor.

Campania Junior World Rally Championship 2020 a echipajului Raul Badiu & Gabriel Lazar este posibila multumita partenerilor Ion Mos, Smart ID Dynamics, Omniasig, Renomia SRBA Insurance Brokers, Lukamet, Porkprod, Filsam, Elta 90 Medical Research, Tano Prod, si partenerilor tehnici: Federatia Romana de Automobilism Sportiv, Aerotravel Lufthansa City Center, P1 Racewear, Institutul National de Cercetare pentru Sport, Automobil Clubul Roman, OsirioMediaProduction, Mediatech Services.

Recomandari pentru tine!