Europa, un vis devenit realitate pentru Ciprian Lupu

  • Echipajul format din Ciprian Lupu si Andrei Pintilii va lua startul in prima etapa internationala din cariera, la Rally di Roma Capitale.

  • Pregatirile pentru competitia din Italia au durat mai bine de un an.

Asteptarile sunt mari, insa pilotul brasovean va aborda cu maturitate si cu pasi calculati primul raliu de peste hotare.

Ciprian Lupu, singurul pilot utilizator de scaun rulant cu tetraplegie participant in Campionatul National de Raliuri al Romaniei, Campion National la categoria Debutantilor in sezonul 2021, va participa in perioada 28-30 iulie la Rally di Roma Capitale 2023. Etapa conteaza pentru clasamentul European Rally Championship (Campionatul European de Raliuri).

Luna iulie a anului 2023 va ramane in memoria lui Ciprian Lupu drept una speciala, caci ea va consemna primul start oficial intr-o competitie internationala. Nu cu mult timp in urma pentru Ciprian parea doar un vis sa ia startul intr-o competitie automobilistica, mai cu seama ca de la varsta de 18 ani utilizeaza un scaun rulant. Imposibilul s-a dovedit a fi posibil datorita tenacitatii si ambitiei, iar Ciprian a obtinut pe rand certificatul de absolvire a unei scoli de pilotaj, apoi licenta sportiva eliberata de Federatia Romana de Automobilism Sportiv. Mai apoi a luat startul in competitii de viteza in coasta si raliuri, impotriva sportivilor fara dizabilitati. In 2023, performantele lui Ciprian Lupu au fost consemnate si in Cartea Recordurilor, fiind prima persoana utilizatoare de scaun rulant care obtine titlul de campion national la o competitie automobilistica.

 

Dupa mai multe evolutii apreciate in Romania, dupa ce a acumulat experienta pe parcursul a nu mai putin de trei sezoane in competitiile de raliu, Ciprian ridica manusa unei noi provocari si porneste sa ‚’’cucereasca’’ o competitie europeana. Pregatirea pentru etapa italiana – Rally di Roma Capitale – a inceput cu mai bine de un an in urma, in prima faza desfasurandu-se mai multe simulari financiare care sa dovedeasca daca visul este posibil. Achizitionarea noului automobil de concurs, Renault Clio Rally5, la bordul caruia Ciprian, secondat de navigatorul sau, Andrei Pintilii, a concurat in sezonul 2023, a avut ca justificare si participari viitoare la etape internationale.

Automobilul a avut nevoie de o omologare speciala din partea federatiei de profil (FIA) pentru sistemul de comanda si operare pe care il foloseste Ciprian si care a fost conceput si construitin Italia de Handytech – Soluzioni Per Disabili. O comisie FIA s-a deplasat la Cluj-Napoca, unde a analizat modificarile efectuate si si-a dat girul pentru acceptarea Renault-ului Clio la start. Atat oficialii FIA (in frunte cu membrii comisiei pentru persoanele cu dizabilitati), cat si organizatorii de la Roma, Automobil Club Roman (in calitate de autoritate sportiva nationala), FRAS si Napoca Rally Academy (echipa din care face parte Ciprian) si-au aratat sprijinul neconditionat pentru indeplinirea visului pilotului din Brasov.

Competitia de la Roma se va desfasura in perioada 28 – 30 iulie, dar vor mai exista doua zile premergatoare in care echipajele vor efectua recunoasterile probelor speciale si verificarile tehnice si administrative necesare. O noutate pentru perechea Lupu/Pintilii este folosirea pentru prima data a anvelopelor MRF Tyres. Un avantaj mare la prima participare internationala este ca la Roma, Ciprian ii va avea in preajma pe coechipierii de la Napoca Rally Academy, Simone Tempestini, Sergiu-Sebastian Itu, Norbert Maior si Francesca Maior, iar de aceasta delegatie se va ocupa, din postura de coordonator, Marco Tempestini, fondator Napoca Rally Academy. Din acest punct de vedere, adaptarea lui Ciprian si a lui Andrei va fi mai usoara.

„Am avut un vis sa particip la competitii auto, apoi unul sa particip si la etape internationale. Am crezut cu indarjire ca totul este posibil si ca nu exista acel „imposibil” despre care am tot auzit. Pornesc cu inima deschisa catre Roma, stiu ca am alaturi oamenii potriviti si ca ma pot baza pe ei in orice situatie. Stiu si ca nu va fi usor, insa daca mi-am propus sa iau startul in ERC inseamna ca sunt constient de nivelul la care vreau sa particip. Sper ca prezenta acestui echipaj inedit sa fie un exemplu concret si pentru alte persoane cu dizabilitati ca se poate. Le multumesc mult tuturor celor care au pus umarul la acest moment, tuturor celor care ne-au fost alaturi neconditionat inca de cand am ales masina, apoi, dupa ce am comandat-o si primit-o, dupa ce am efectuat primele teste cu ea si apoi starturi oficiale. Ii multumesc frumos si lui Andrei ca are incredere in mine si in acest proiect!”, a concluzionat pilotul Ciprian Lupu.

Echipajul Ciprian Lupu/Andrei Pintilii este sustinut de Napoca Rally Academy, Banca Transilvania, Bio Circle Surface Technology Romania, Motivation Romania, Textar Romania, WSA Group, Handytech, International Car snc Roma, MRF Tyres. Asistenta tehnica este asigurata de Keane Motorsport, logistica de Wireworks, iar colantarea automobilului de concurs a fost efectuata de Ad Solution.

Recomandari pentru tine!